Muş Alparslan Üniversitesi'nin il ekonomisindeki yeri
The role of Muş Alparslan University in the economy of the province
- Tez No: 319780
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Yükseköğretim, İktisadi Büyüme, İktisadi Kalkınma, Üniversite, Education, Higher Education, Economic Growth, Economic Development, University
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Yükseköğretim kurumları kuruldukları bölgenin veya genel olarak aldığımızda ise ülkenin kalkınmasına birçok yönden katkı sağlar. Yükseköğretim topluma, toplumun refah düzeyi ve yaşam kalitesine ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan oldukça geniş çerçevede katkıda bulunur. Yükseköğretim kurumları içerisinde bu katkıları en çok gerçekleştiren üniversiteler olmuştur.Bu çalışmanın ilk bölümünde eğitim, yükseköğretim, iktisadi büyüme, iktisadi kalkınma ve üniversite kavramları açıklanmış, ekonomik kalkınma ile yükseköğretimin ilişkisi ortaya konulmuştur. Türkiye'deki üniversitelerin tarihi gelişimi sayıları ve finansal kaynakları incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Türkiye'deki 165 üniversiteden biri olan ve Muş İlinde kurulan Muş Alparslan Üniversitesi derinlemesine analiz edilmiş ve Muş İli ekonomisine yaptığı katkılar üzerine bir uygulama yapılmıştır.Çalışma sonucunda Muş Alparslan Üniversitesinin Muş iline 417 kişilik dolaysız istihdam ve 477 kişi de dolaylı istihdam olmak üzere toplamda 894 kişilik bir istihdam katkısı ile 11.075.394 TL dolaysız gelir katkısı ve 29.587.176 TL dolaylı gelir katkısı olmak üzere toplamda 40.662.570 TL gelir katkısı sağladığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The higher education institutions contribute to the economy of the towns where they are established or in general contribute to the economy of the country in many aspects. Higher education contributes to society and the cultural, social and economic welfare and life quality of the society to a great extent. Among the higher education institutions which mostly bring out these contributions are universities.In the firs chapter of these study the concepts such as education, higher education, economic growth and development and university have been defined. Besides, the relations between higher education and economic development has been described. The historical development of universities, numbers of universities and their financial sources have been observed. In the last chapter of this study Muş Alparslan University, one of the 165 universities in Turkey and established in Muş, has been analyzed elaborately and a case study has been done on its contribution the economy of the Muş town.As a result of the study it has been observed that Muş Alparslan University has contributed to a total of 894 personnel recruitment 417 of which is direct recruitment and 477 indirect; besides, it contributed to a sum of 40.662.570 TL income 11.075.394 TL of which is direct income and 29.587.176 TL indirect.