Sınıf öğretmenlerinin fen ve teknoloji derslerinde öğrenme öğretme süreci yönüyle pedagojik alan bilgisi ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determination of primary teachers' pedagogical content knowledge needs at the art and science classes from the aspect of learning teaching process
  1. Tez No: 319830
  2. Yazar: DİLBER ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pedagojik alan bilgisi, fen ve teknoloji dersi, sınıf öğretmenleri, delphi tekniği, pedagogical content knowledge, science and technology courses, primary school teachers and Delphy method
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışma; sınıf öğretmenlerinin fen ve teknoloji derslerinde öğrenme- öğretme süreci yönüyle pedagojik alan bilgisi ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma ile de sınıf öğretmenlerinin fen ve teknoloji derslerindeki ihtiyaçları bir olgu olarak düşünülmüş ve bu ihtiyaçlar betimlenmeye çalışılmıştır. Bu süreçte sınıf öğretmenlerinin ihtiyaçlarını betimlemesinde delphi tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışma grubunun oluşturulmasında amaçsal örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Bu kapsamda, Kırşehir-Aksaray-Yozgat Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı ilköğretim okullarında 4. ve 5. sınıf öğrenci velileri, sınıf öğretmenleri, fen ve teknoloji öğretmenleri, okul yöneticileri, sınıf öğretmenliği öğretmen adayları ve fen öğretiminde uzmanlaşmış akademisyenler çalışma grubunu oluşturmuştur. Verilerin elde edilme sürecinde araştırmacı tarafından geliştirilen delphi tekniğinin 1., 2. ve 3. uygulamalarında birbiri ile örtüşen üç farklı ölçme aracı kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; katılımcılar fen öğretimine uyum ve fen program bilgisi kategorilerinin gerekli olduğu görüşünde iken öğrencileri anlama bilgisi, öğretmen yeterliği, öğretim stratejileri bilgisi ve öğretimi değerlendirme bilgisi kategorilerinde tamamen gerekli olduklarını belirlenmiştir. En fazla ön plana çıkan kategori öğretmen yeterliği iken en az fen öğretimine uyumdur. Bunlara ek olarak, sınıf öğretmenlerinin fen ve teknoloji derslerinde daha verimli ve başarılı olabilmesi için öz yeterliklerinin yüksek olması, değişimleri takip etme, fen dersini diğer derslerle ilişkilendirme, öğrenci seviyesine inme, öğrenciyi tanıma, sınıf hakimiyetini kurma ve konu alanı bilgisine sahip olma, deney yapma/yaptırma, laboratuar malzemelerini kullanma/tanıma ve değerlendirme sürecinde objektif olma en fazla ihtiyaçlar olarak vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study based on pedagogy for teaching science and techonology courses for primary school teachers. In this study, primary school teachers? needs has been worked on for science and techonology courses and also worked as a paper material. In this study, the searching way was used mostly on `Delphy method?. While doing the group of this work, the way of examples based on purpose, maximum. In this study, 4th and 5th primary school students and their parents are used on the educational ministry of Kırşehir-Aksaray-Yozgat and also science and technology teachers, school managers, candidates of teachers, and also professors who has been working on this study. For getting a result, its been used the `Delphy method? 1,2 and 3 steps are been used which are smilar and closer to each other.As a result of researches; the appliers of this researches can get used to the way of this teaching method of science and also the cathegories of this programme. The researhers are believed that this method works. And also belived that, to understand students, the number of teachers, the ways and the strategies of teaching, to have the ability to get result, this methods and cathegories must be done as a study. The highest cathegory is the number of teachers on this course which are less than enough, but the lowest is to get used to this way of teaching as a reaction of this education method. If we add something else more is; to make primary teachers more succesfull on science and technology courses, they must be; `?they must be talented on teaching, to give effort for teaching, to follow the changes on this part, to make connections between science and other courses, to teach of the level of the students, to get know more about students, to have the power on class, to get the knowledge of the subject, to make experiments and also to make students to get this experimets, to have the knowledge of using the materials in labratory and, while getting a result, to be objective??. These subjects are seen as the most important ones.