Venturi'nin karmaşıklık ve çelişki yaklaşımı izleminde güncel tasarım kavramlarının yeniden yapılandırılması
Reconstruction of contemporary design concepts in the context of Venturi?s approach on complexity and contradiction
- Tez No: 319955
- Danışmanlar: DOÇ. B. BURAK KAPTAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Güncel Tasarım, Tasarım Kavramları, Mimarlıkta Karmaşıklık ve Çelişki, Contemporary design, Design concepts, Complexity and Contradiction in Architecture
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Güncel tasarımın gelişimi için katılaşmış bir düzen önermek, topoloji sorularını öklidyen geometri yoluyla çözmeye çalışmak gibidir. Bu tür bir çaba yerine güncel ve çözüm odaklı arayışlar bir gelişimin tetikleyicisi olabilir. Bu düşünceyle bu çalışma, tasarımı kural, yöntem veya ilkelerle sınırlandırarak değil, esnek, değişebilen ve karma bir yaklaşımla tasarıma bakışın yeniden yapılandırılabileceği iddiasındadır.Tasarımda, önceden belirlenmiş üst ölçekli/makro bütünlüklerden, çözündürülmüş/mikro bütünlüklere; kural, yöntem ve ilkelerden, tasarımcının sorumluluk üstlendiği özgürlük alanına; bağımlı değişkenlerden kavramsala ve kesinlikten belirsizliğin kabulüne doğru gelişim yoluyla yeni ve zengin bir dil oluşturulması gerekmektedir. Bu çalışmanın odağında yer alan tasarım kavramları, bu dilin gelişimi için gerekli bir araç olarak önerilmektedir.Tasarım kavramlarının yeniden yapılandırılmasında ele alınan örnek kavram kaynağı Robert Venturi'nin Mimarlıkta Karmaşıklık ve Çelişki isimli kitabıdır. Bu kitabın çözümlemesi sonucu bir yoğun metin ve kavram iskeleti elde edilmiş ve bu kavramlar örnek olarak yeniden yapılandırılmıştır. Uygulama aşamasında Karmaşıklık ve Çelişki'nin üç kurucu kavramından (dualite, yönlenme, eş kombinasyonlar) üç türev kavrama (ikiz, yüzey-bükey, strüktürel süreklilik) ulaşılmış ve tasarım olanakları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Proposing rigid systems for the development of contemporary design is similar to an attempt to solve topology problems with the help of Euclidian geometry. Contemporary solution-focused pursuits can be the trigger of such development. In this thesis, flexible, changeable, and hybrid approaches to design -rather than limiting it with laws, principles and methods- are proposed to be the realm of reconstruction in design.Design needs a new, rich vocabulary in which predetermined macro totalities dissolve into micro units; laws, methods and principles leave their place to designer?s realm of responsible freedom; and a transformation takes place from bound variables to the conceptual, from exactness to ambiguity. The design concepts explored in this thesis are proposed as the means of development of such vocabulary.The key source of reconstruction of design concepts in this work is Robert Venturi?s book Complexity and Contradiction in Architecture. After a thorough analysis of the entire book, a frame of intense texts and concepts are reconstructed. As the practical aspect, three constitutive concepts in the book, duality, inflection, and equal combinations are transformed into three derived concepts, i.e. twin, surflexion, and structural continuity; and design opportunities emerging from them are implemented.