Geometri alt öğrenme alanında karşılaşılan zorlukların saptanması
To determine difficulties met in sublearning field of geometry
  1. Tez No: 319969
  2. Yazar: ZERBAP FUNDA GÜLERSES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrencilerin algıları, öğrenme güçlükleri, geometri alt öğrenme alanları, Comprehension of students, learning difficulties, sublearning fields of geometry
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı seviyelerdeki öğrencilerin doğru, ışın, açı, geometrik cisimlerin özellikleri ve bunlarla ilgili gerçek dünyadaki sezgi ve deneyimleri sonucu oluşan anlama ve kavram yanılgılarının değişiminin incelenmesi ve bazı kavramların anlama düzeylerini tespit etmektir. Bu amaçla ilgili literatür ışığında belirlenen kavram ve konulardan oluşan anket, uzman görüşüne başvurularak 10 öğrenciye uygulanıp yanlış anlamalara neden olan ifadeler saptanmış, eksik görülen ifadeler üzerinde değişikliğe gidilmiştir. Düzenlenen anket Bolu il merkezinde bulunan okullardan rastgele seçilen ilköğretim 6-8. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır (N=367). Uygulanan ankete verilen cevaplara göre yüzde hesapları yapılarak, anlamada zorluk çekilen konular belirlenmiştir. Öğrencilerin belirlenen konulardaki zorlanma nedenlerini anlamak için `hiçbir şey anlamadım', 'biraz anladım' ve genellikle zorlanılan konuya `çok iyi anladım' cevabını veren öğrencilerden rastgele seçilen 36 öğrenciyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır.Araştırmanın bulgularına göre öğrencilerin geometri alt öğrenme alanında karşılaştıkları kavram ve konulardan `üç boyutlu cisimlerin alan ve hacimleri' , `Düzlemsel şekillerin alan ve çevre bağıntıları' , `Doğrular ve oluşturdukları açılar' , `Perspektif' ve `Trigonometrik değerler' ile ilgili olanlarında daha çok zorlandıkları belirlenmiştir. Zorlanmalarının nedeni olarak ilgili kavramları sınıf düzeyi arttıkça unutma, ele alınan konuyla ilgili kavramları diğer kavramlarla ilişkilendirememe ve yeteri kadar kavramları somut deneyimlere dayanarak öğrenmemeleri sonucuna varılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre söylenebilecek önerilerden biri, öğretmenlerin, araştırma sonucunda zorluk yaşandığı anlaşılan kavram ve konuların öğretimi esnasında, tespit edilen sonuçları dikkate almalarıdır. Ayrıca araştırma sonunda ortaya konan kavramların öğretimiyle ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out the understanding level of different students concerning the features of line, ray, angle, geometrical objects and study the difference in misunderstandings, misconceptions that occur as a result of real world intuitions and find out the learning levels for some concepts. For this purpose, the issues determined in the light of the relevant literature, have been applied to 10 students in the guidance of an expert, expressions causing misunderstandings have been determined and incomplete expressions have been corrected. The questionnaire prepared at the end has been applied to 6-8 class students randomly chosen from central schools in Bolu. (N=367). According to answers given to the questionnaire, percentage calculations have been made and subject areas causing difficulty have been identified. In order to understand the reason of this difficulty, half structured interviews have been prepared for students randomly chosen among those who said, ?I understood nothing?, ?I somewhat understood?, and those who said, ?I completely understood? for hard subjects. (N=36)The findings o this study show that students difficultly understand, ?The area and volume of three-dimensional objects', 'Space and environmental relationships of linear shapes', 'Lines and angles they create', 'Perspective' and 'Trigonometric values' among concepts and subjects they learn in geometrical sublearning field. It has been concluded that, to forget concepts in higher classroom levels, not to handle the subject in association with others and that students don?t learn withing experience is the reason of difficulty in learning. The basic suggestion of the study is that teachers should take into consideration results found out about concepts and subject areas that cause difficulty according to this study.