İlköğretim 3. sınıflarda ölçme konusunda gerçekçi matematik eğitimi yaklaşımının öğrenci başarısına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisi
A study regarding the effect of realistic mathematics education approach on the success of the students in third grades of primary education on measurement and permanency of acquired knowledge
- Tez No: 319979
- Danışmanlar: DR. RECAİ AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Yaklaşım, Gerçekçi Matematik Eğitimi, Ölçme, Constructive Approach, Realistic Mathematics Education, Measurement
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, GME destekli öğretim ile yapılandırmacı öğretimin yaklaşımlarının ilköğretim 3. sınıf ?Sıvıları ve Uzunlukları Ölçme? konularının kavratılmasında öğrenci başarısına ve öğrenilen bilgilerin kalıcılığına etkisini araştırmaktır.Araştırma yarı deneysel modellerden, eşitlenmemiş son-test grup model olarak planlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Bolu ilinin Merkez ilçesinde iki farklı ilköğretim okulunda okuyan 18'i deney, 21'i kontrol grubunda bulunmak üzere toplam 39 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma öncesi deney ve kontrol grubundaki öğrencilere 2. sınıf kazanımları ile ilgili 20 sorudan oluşan hazır bulunuşluk testi uygulanmış, ?Mann Whitney- U? test istatiksel tekniği ile veriler analiz edilmiş ve test puanları arasında istatiksel olarak anlamlı bir farka rastlanılmamıştır.Araştırma sürecinde deney grubu öğrencilerine araştırmacı tarafından hazırlanan GME destekli öğretim etkinlikleri, kontrol grubundaki öğrencilere ise yapılandırmacı yaklaşım ile hazırlanan 3. sınıf matematik ders kitabındaki etkinlikler uygulanmıştır. Süreç sonucunda araştırmacı tarafından konu başarı testi uygulanmış ve ?Mann Whitney- U? test istatiksel tekniği ile veriler analiz edilmiştir. Yapılan analizlerden elde edilen bulgulara göre deney ve kontrol gruplarının son test başarı puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür.Ayrıca sontest uygulandıktan 5 hafta sonra ise öğrenilen bilgilerin kalıcılığını kontrol etmek için konu başarı testi bir daha uygulanmış ve ?Mann Whitney- U? test istatiksel tekniği ile veriler analiz edilmiştir. Yapılan analizlerden elde edilen bulgulara göre deney ve kontrol gruplarının kalıcılık puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılığın olduğu görülmüştür. GME destekli öğretimin öğrenilen bilgilerin kalıcılığını sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to survey the constructive effects of RME supported-teaching and constructive teaching approaches in helping students better understand the topic of ?measuring liquids and lengths? and in ensuring the permanency of acquired knowledge.The present study has been designed as an unbalanced last test control group model, being one of the semi-experimental test models. 39 students -18 being in experimental group and 21 being in the control group- chosen from the third grades of two different primary schools in city centre of Bolu Province during 2011 ? 2012 school year constitute the participants of the study. Before the survey was started, the students in both experimental and control groups were asked to fill in a readiness test consisting of 20 questions concerning objectives of second grade, and then results of the test were analyzed according to Mann Whitney-U statistical analysis technique. And the results indicated that there were no significant statistical difference between test scores of the students of both groups.During the course of the study, GME-supported teaching activities elaborated by the surveyor were applied to the students in the experimental group, while activities present in 3rd grade-mathematics textbook prepared with constructive approach were applied to the students in the control group. At the end of this process, a topic success test was applied to the both groups by the surveyor and the results of the test were analyzed according to Mann Whitney-U statistical analysis technique. The findings reached through analysis carried out according to a/m technique revealed that there were no significant differences between the final-test scores of control group and experimental group in favour of the experimental group.Furthermore, four weeks after the application of last-test, another topic success test was applied with a view to determining the permanency of the learned knowledge, and the results of the test were analyzed according to Mann Whitney-U statistical analysis technique. The findings reached through the carried out analysis indicated that there were a meaningful difference between the permanency scores of control group and experimental group in favour of the experimental group, which led us to conclude that RME supported-teaching ensured the permanency of the acquired knowledge.