İlköğretim okullarının kurum denetiminde karşılaşılan sorunlara ilişkin denetmen ve yönetici görüşleri
The perceptions of primary education supervisors and principals about the problems of inspection period
- Tez No: 319980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH PAŞA MEMİŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okulu, Kurum Denetimi, Denetmen, Müdür ve Müdür Yardımcısı, Primary school, institution inspection, inspector, school princepal, vice princepal
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarında görev yapan eğitim denetmenleri ve yöneticilerinin ilköğretim okullarının kurum denetiminde karşılaşılan sorunlarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir.Araştırma tarama modeliyle yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 2010 ?2011 eğitim- öğretim yılında Mardin ili merkez ilçesindeki ilköğretim okullarında görev yapan yönetici ve Mardin ilinde bulunan eğitim denetmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada Gök (2009) tarafından geliştirilen ?İlköğretim Okullarında Kurum Denetiminde Karşılaşılan Sorunlara İlişkin Müfettiş ve Yönetici Görüşleri? konulu Ölçme Aracı kendisinden izin alınarak kullanılmıştır. Ölçme Aracı sorularına yönetici ve denetmenlerce verilen yanıtların frekans ve ortalamaları hesaplanarak, gerekli testler yapılarak bunlarla ilgili tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; kurum denetimi öncesinde, kurum denetimi sırasında ve kurum denetimi sonrasında okul müdürleri, müdür yardımcıları ve eğitim denetmenlerinin yaşadıkları sorunlar orta düzeydedir. Kurum denetimiyle ilgili genel sorunlara ilişkin okul müdürlerinin görüşleri çok, eğitim denetmenlerinin ve müdür yardımcılarının görüşleri orta düzeydedir. Kurum denetiminde karşılaşılan sorunlara ilişkin alt boyutların tümünde; okul müdürleri, müdür yardımcıları ve eğitim denetmenlerinin görüşleri arasında görev durumu ve eğitim durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Kıdem değişkenine göre; kurum denetimi öncesi alt boyutunda okul müdürlerinin görüşleri arasında anlamlı bir farklılığın olduğu ancak diğer alt boyutların tümünde okul müdürleri, müdür yardımcıları ve eğitim denetmenlerinin görüşleri arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aims to find out primary education supervisors and principals? opinions and solutions about problem that occurs during the inspection period.The research is a model of survey method. The target population of descriptive research is principals and supervisors of primary schools in Mardin in 2010-2011 academic year The questionnaire is developed by the researcher to determine the views of participating administers and supervisors is prepared by Likert type. The testing material is used by taking the permission of Mr. Gök ?Options of Supervisors and Principals of Primary Schools that they faces during inspection period.? The data obtained during the research study regarding principals and supervisors views analyzed frequencies and percentage distributions of data were described .The findings that were obtained from administers and inspectors? opinions were reviewed.According to research result, before inspection; during inspection and after inspection period that problems administer and supervisors faces at normal level. Authority of general problems concerning the inspections of multi-level. Views of school principals and supervisors while co administrator moderate views. In all sub-dimensions of the problems faced in the inspections period of the Authority, schools principals and co administrators and supervisors between the views of inspectors according to the variable is not at statistically significant difference. Senioritiy variable; corporate control subscale of the pre-school principals, but other sub-dimensions is a significant difference between the views of all school principals, assistant principals and education was not a statistically significant difference between the views of supervisorrs. According to the seniority variable, it has been seen that there is a significant differences among the school administrators? views before supervision of primary school at sub dimensions, but there is not any meaningful differences among the views of the school administrations, co administrator and supervisors at all of other sub dimension.