Küreselleşmenin ulusal kültür ve kimlik üzerindeki etkileri
The effects of globalization on national identity and culture
  1. Tez No: 320017
  2. Yazar: BERNA BİLGİ KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAMİ YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Ulus-Devlet, Ulusal Kimlik, Milliyetçilik, Globalization, national-state system, national identity, nationalism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
?Küreselleşmenin Ulusal Kültür ve Kimlik Üzerindeki Etkileri? başlıklı bu çalışma üç ana bölümden ve birçok alt bölümden oluşmaktadır.Kavramsal çerçeve oluşturma adına, birinci bölümde, öncelikle küreselleşmenin oluşum süreci ile ekonomik, siyasi ve kültürel boyutu üzerinde durulmuş; ardından ulus devletin oluşum süreci ile Türkiye bağlamında ulus-devlet ve ulusal kimliğin oluşum süreci açıklanmaya çalışılmıştır.?Küreselleşme Sürecinde Ulusal Kimlik ve Ulus Devlet Algısı? başlıklı ikinci bölümde ulus devletin tanımı yapılarak, küreselleşmenin ulus devletin geleceğine etkisi ve bu konuyla ilgili farklı yaklaşımlar üzerinde durulmuş; AB sürecinde ulusal kimliğin değişiminden ve ulusal egemenlik yapısındaki değişimden bahsedilmiştir.?Küreselleşme-Yerelleşme? başlıklı son bölümde ise, öncelikle küreselleşmeye bağlı olarak çok kültürlülük ve popüler kültür konularından ve bunların ulusal değerlere etkisinden bahsedilmiştir. Ardından da, yerel milliyetçilik akımı ile yerel milliyetçi hareketler ve etnik canlanma konuları üzerinde durulmuş; son olarak da, konuyla ilgili olarak Türkiye örneği incelenmiştir.Sonuç bölümünde ise, konunun bütününe ilişkin genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is about ?The effects of globalization on national identity and culture? consists of three main chapters.First of all, the historical development of globalization and the economic, political and the cultural format of globalization were analysed as a term(conceptual frameworks) (theoretical frameworks) in the first chapter, Then the history and the origins of national-state system and the national-state system and the process of national identity in Turkey were examined(analyzed).In the second chapter, which is about the national identy and the perception of nation-state in globalization process, nation-state was defined as a term then the impacts of globalization on the nation-state?s future and various perspectives about this subject were discussed. In addition, the evolulation of National Identity in the eu membership process and the evolulation in the national sovereignty system were mentioned briefly.In the last chapter entitled globalization-indigenisation, the multiculturalism which is caused by globalization, the popular culture and the impacts of these terms on the national values were also discussed. Then local nationalist trend, local nationalist movement and ethnich recovery were discussed and finally the impacts of globalization on national identity were analyzed in Turkey.In conclusion a review was performed on the article.