Küreselleşmenin kimlik kavramı ve ulus devlet üzerine etkisi
Effect of globalization on identity concept and nation state
- Tez No: 707332
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGİN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kültür, Kimlik, Ulus-Devlet Modeli, Globalization, Culture, Identity, Nation-State Model
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüzde oldukça popüler kavramlarından biri olan küreselleşme kavramı ile özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmenin etkisiyle çeşitli alanlarda yaşanan hızlı değişim sürecinin ifade edildiği söylenebilir. Bu değişim sürecinde en göz çarpan nokta ise kolaylaşan, hızlanan ve miktarı artan insanlar arası etkileşim olarak gösterilmektedir. Bu etkileşim sonucunda siyasal, kültürel ve ekonomik alanlardaki köklü denilebilecek gelişmelerin varlığından bahsetmek olanaklıdır. Küreselleşme kavramına yönelik yapılan farklı tanımlamaların ortak noktaları; küreselleşmenin bir süreç olması, küreselleşmeden geri dönüşünün olmaması ve küreselleşmenin bütün dünyayı etkilemesi olarak özetlenebilmektedir. Çok boyutlu bir olgu olan küreselleşmeye yönelik farklı tanımların yanı sıra, radikal, şüpheci ve dönüşümcü gibi farklı bakış açıları da ortaya çıkmış durumdadır. Yürütülen bu çalışma, en temel haliyle“toplumları çeşitli yönlerden etkileyen küreselleşme olgusunun kimlik, kültür ve ulus-devlet modeli üzerinde etkilerinin olacağı”düşüncesine dayanmaktadır. Bu temel sayıltı ile yürütülen çalışmada küreselleşmenin kültür, kimlik ve ulus-devlet modeli üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Söz konusu çalışma, betimsel bir anlayışla yapılan literatür taramasına dayalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada ulaşılan sonuçlara göre küreselleşmenin kültür üzerinde birden fazla boyutta olan etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler kimi zaman homojenleştirici özellikler sergilerken kimi zaman da heterojenleştirici özellikler sergilemektedir. Ancak çoğu zaman bu etkilerin melezleştirici olduğu değerlendirilmiştir. Diğer bir deyişle, küresel olan ile yerel olan etkileşime girmekte ve ortaya özgün kültürel ürünler çıkmaktadır. Küreselleşme sürecinin ise insanların kimlik algısı üzerinde de çeşitli yönlerden etkileri bulunmaktadır. Bu etkilerin sonucu olarak bir taraftan ulusal kimliğin yıprandığı anlaşılırken diğer taraftan ise ulusal kimliğin korunmasına yönelik çabaların arttığı anlaşılmaktadır. Her ne kadar ulusal kimlik modeline alternatifler üretememiş olsa da küreselleşme ile birlikte ulus kimlik anlayışının çeşitli açılardan aşınmaya başladığı söylenebilir. Çalışmada ulaşılan sonuçlardan bir diğeri de küreselleşmenin ulus-devlet modeli üzerindeki etkileriyle ilgilidir. Bu etkiler kısaca; i) ulus üstü yapıların ulus-devlete ait olan bazı haklara sahip olmaya ve ulus-devletin mutlak egemenliğini sınırlandırmaya başlaması, ii) ulus-devletlerdeki geleneksel sınır ve vatandaşlık anlayışının yıpranması, iii) tekçi ulus-devlet kimliğinin yıpranması, iv) ulus-devletin egemenlik alanının daralması ve v) idari yapılanmada bazı değişimlere gidilmesi olarak özetlenebilir. Ancak tüm değişimlere karşın ulus-devletler halen önemli bir“bağlanma merkezi”olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
With globalization, which is one of the popular concepts of today, the rapid change has been experienced in various fields, especially from the second half of the 20th century. The increased interaction between people, which is due to the developments in information and communication technologies, is shown as the main factor to this change. Today thanks to globalization, it is possible to talk about significant developments in political, cultural and economic fields. Although various definitions have been made on globalization, common points of these different definitions can be summarized as, the globalization is a process, there is no returning from globalization, and globalization affects the whole world. There are also different perspectives, such as globalist, internationalist and transformational, to the globalization proving that globalization is both a multi-dimensional term and a process. This study, in its most basic form, is based on the idea that“the phenomenon of globalization, which affects societies in various ways, will have effects on the identity, culture and nation-state model”. Throughout the current study, effects of globalization on culture, identity and the nation-state model were discussed. The study was conducted based on a literature review with a descriptive understanding. According to the results of the study, globalization has multi-dimensional effects on culture. These effects sometimes exhibit homogenizing and sometimes differentiating properties. However, these effects were often considered to be hybridizing. In other words, unique cultural products emerge as the global and the local interact. The globalization process also has effects on people's perception of identity in various ways. As a result of these effects, it is understood that both discussion on the national identity is worn out and the efforts to protect the national identity have increased. Although still, no alternatives to the national identity model were produced, it can be said that with the effect of globalization, the understanding of nation identity has begun to erode. Another result of the study is on the effects of globalization on the nation-state model. Briefly, these effects are on i) the supranational structures that have started to limit the absolute sovereignty of the nation-state, ii) the traditional understanding of border and citizenship in the nation-states, iii) the erosion on the monist nation-state identity, iv) the sovereignty of the nation-state, and v) some changes in the administrative structure. However, despite all the changes, nation-states still continue to be an important“attachment center”.