Üniversite-sanayi işbirliği'nin hukuksal altyapısı
Legal infrastructure of university?industry collaboration
  1. Tez No: 320044
  2. Yazar: ERDEM HİLAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM ÖZBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite-sanayi işbirliği, AR-GE politikaları, Teknoparklar, TÜBİTAK, KOSGEB, San-Tez, University ? industry collaboration, R & D (research and development) and its importance, Techno Parks, Small and medium industry development organization, Industry-Thesis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bilim ve teknoloji üretiminin dünyada siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel değişime olan etkileri artarak devam etmektedir. Bu etkileşimde üniversitelerin ve toplumun bütünleşmesi ile ortaya çıkan karşılıklı iletişimin rolü büyük ve önemlidir. Günümüzde gelişmiş ülkeler bilim ve toplum birlikteliğinin büyük kısmını üniversite-sanayi işbirliği ile sağlamışlardır. Üniversite-sanayi işbirliği araçlarını, her ülke kendi dinamiklerine göre farklı metotlarla kullansa da işbirliğinin çıktısı ülkelerin ekonomik, siyasi, kültürel gelişimine uygulanan yöntemlerde önemli değişiklikler ve farklılıklar göstermektedir.Bu çalışmada Türkiye'de üniversite-sanayi işbirliğini sağlamaya yönelik genel politikaların kapsamı ve bu politikalar çerçevesinde Türkiye'de üniversite-sanayi işbirliğini araçlarının etkinliği ve yeterliliği incelenmiştir. Araştırmada öncelikle üniversite-sanayi işbirliği modelleri ele alınmış, Türkiye'de ve dünyada üniversitelerin gelişim süreci incelenmiş, AR-GE ve AR-GE ile ilgili faaliyetler ve politikalar analiz edilmiştir. Ayrıca Türkiye'de üniversite-sanayi işbirliğinin temelini oluşturan Teknoparklar, Sanayi Tezleri Programı, KOSGEB ve TÜBİTAK'ın faaliyetleri araştırılmıştır. Araştırmada Türkiye'de bilim ve teknoloji politikalarının yeterli olup olmadığı ve gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğu belirlenerek ar-ge politikalarının geliştirilmesi ve reel ve bölgesel teşviklerinin artırılmasının önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of science and technology production are continuing increasingly day by day on political, social, economic and cultural change in the world. The role of mutual interaction emerging as a result of university and society integration is big and important. Developed countries of our times secured the large part of the science and society association with university ? industry collaboration. Although every country implement university ? industry instruments according to their dynamics with different methods and procedures, the outcomes of the collaboration differs with the reality of the country in regard to the harmony of applied methods and procedures on economic, politic and cultural development.In this study the common policies to provide university ? industry collaboration in Turkey and the development of university ? industry collaboration instruments within the frame of these policies is investigated. Within this scope, primarily, university ? industry samples are handled and the development process of the universities in Turkey and in the world are investigated. In addition to this, R&D (research and development) policies and actions are analyzed. Moreover, the actions of techno parks, industry thesis program, small and medium industry development organization and Turkish scientific and technical researches institution which constitute the cornerstones of university ? industry collaboration, are investigated. It is emphasized in the study that Turkey lacks of science and technology policies and is left behind the developed countries and the importance of developing R&D policies is also emphasized together with increasing real and sectional encouragement.