Üniversite - sanayi işbirliği kapsamında Düzce Teknopark AŞ girişimi: Durum, sorunlar ve çözüm önerileri
Düzce Technopark Inc. enterprise within the scope of university - industry cooperation: Case, problems and solution offers
  1. Tez No: 394982
  2. Yazar: MUZAFFER ÇABUKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite-Sanayi İşbirliği, Düzce Teknopark, Düzce Sanayisi, Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge), Teknolojinin Ticarileştirilmesi, University-Industry Cooperation, Düzce Technopark, Düzce Industry, Research-Development (Ar-Ge), Commercialising the Technology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Üniversite-Sanayi işbirliği, girişimci unsurlarla üniversiteler veya bilimsel araştırma enstitüleri arasında yenilikçi işbirliğidir ve bu işbirliği somut veya somut olmayan teknik bilgiyi üniversiteden sanayiye aktarır. Bu aktarımın yapıldığı en önemli ara yüzlerden biri olan teknoparklar; üniversiteler, sanayi kuruluşları ve araştırma laboratuvarlarının aynı ortam içinde bilim, teknoloji ve Ar-Ge faaliyetlerini geliştirdikleri, devletin de hem mali hem de alt yapı olanakları ile desteklediği organize olmuş yerlerdir. Bu çalışmanın amacı 1990'lı yılların başında faaliyetlere başlayan Türkiye'deki teknoparkların, neden istenilen başarılara ulaşamadığının hem literatür hem de Düzce Teknopark ve Düzce Sanayisi özelinde analiz etmek, çözüm tavsiyelerini, başarı ve gelişme koşullarını araştırmaktır. Çalışmanın amacını gerçekleştirmek için, Düzce Teknopark Müdürlüğü, Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ve Düzce Organize Sanayi Müdürlüğü ile Düzce'de üretim yapan 12 sanayi işletmesi ile görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşmelerde elde edilen bilgi, veri ve bulgular, çalışma konusu ile ilgili tecrübe, sorun ve çözüm önerileri, gelişme ve başarı koşulları nitel araştırma yöntemi ile araştırılmaktadır. Düzce Teknopark ve Düzce Sanayisi örneğinde Türkiye'nin gelişmiş ülkeler düzeyinde Ar-Ge, inovasyon, teknoloji üretimi ve üretilen teknolojinin ticarileştirilmesinde nasıl başarılı olabileceği yapılan analizlerle ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The University-Industry cooperation is an innovative cooperation between entrepreneur components and universities or scientific research institutions and this cooperation transfers tangible or intangible technical information from university to industry. Technoparks are one of the most important interfaces where this transfer is carried out and the universities, industrial organizations and research laboratories have been developing their scientific, technological and R&D activities within the same environment. They are organized places and being supported by the state both financially and in terms of infrustructural capabilities. The purpose of this study is to analyse why technoparks which began their activities in early 90-ies in Turkey have not reached the desirable success. While analysing this we have taken into consideration both literature review and Technopark and Industry in Düzce. Another purpose of this study is to research for solution advices, the conditions of success and development. For carrying out the purpose of the study it was interviewed with Directorate of Technopark in Düzce, Rectorship of Düzce University, Düzce Chamber of Commerce and Industry, Directorate of Organized Industry in Düzce and 12 industrial enterprises manufacturing in Düzce. Information, data and findings gained during interviews, experience about work item, problem and solution offers, development and success conditions are being researched by qualitative research method. In example of Düzce Technopark and Industry of Düzce, it is being presented by the analyses carried out that how Turkey could be successful in R&D, innovation and commercialising the produced technology at a level of developed countries.