1922 tarihli Köy Hocası mecmuasının transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of 1922 dated Köy Hocası journal
  1. Tez No: 320050
  2. Yazar: DOĞAN ALKAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: Köy Hocası, Milli Mücadele, Anadolu Basını, Köy Hocası, Anatolian Press, Turkish Independence War
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Osmanlı Devleti'nin yaşadığı en uzun yüzyılın ardından uğradığı dağılma süreci ve yeni Türk devletinin kuruluş mücadelesi yılları arasında kalan dönemin aydınlatılmasında Anadolu basınının süreli yayınları (Köy Hocası vs.) değişik bilgi ve kaynaklara ulaşılmasında büyük öneme sahip oldukları gibi Milli Mücadele döneminin Anadolu'daki yansımalarının da tespit edilmesini sağlamaktadır. 1922 tarihli Köy Hocası Mecmuası'nı konu edinen tez çalışması 1919, 1920 - 1921 tarihli Köy Hocası Mecmualarının değerlendirilmesine yönelik çalışmaları bütünleyici bir araştırmadır. Tarihin en önemli dönüşümlerinden biri olan Milli Mücadele Dönemine tanıklık eden Anadolu basını, kronolojik anlatımdan ziyade o günkü koşullarda dahi toplumsal kalkınma ve bilinçlenme hususunda yoğun bir yayın politikası izlemişlerdir.
Özet (Çeviri)
Anatolian Press has a significant importance on the achievement of Turkish Independence War which is related with the decline and fall of Ottoman Empire in the last long century. The periodical chronicles (Newspapers, Journals as Köy Hocası?) of Anatolian Press contained enormous information and historical acknowledgement about Turkish Independence War and its reflections on public opinion and international politics. The thesis which is tasked upon the evaluatıon of Köy Hocası Journal aimed to integrate with 1919 ? 1920 ? 1921 dated journals. Anatolian Press which is the witness of the history is not only a narrator of the recent decades but also has a major role upon the development of Turkish Independence War.