190 numaralı Mühimme Defteri'nin özetli transkripsiyonu ve değerlendirilmesi: H. 1203-1204, M. 1789-1790; sayfa 1-97
Summarized transcription and assessment of the Mühimme Register, numbered 190: H. 1203-1204, A. D. 1789-1790; pages 1-97
  1. Tez No: 320049
  2. Yazar: KADİR GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN PAMUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mühimme defteri, Divan-ı Hümayun, III. Selim, Muhimme Register, Divan, Selim III
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399
Özet
Osmanlı devletinde, merkezi teşkilatının en önemli kurumlarından birisi Divan-ı hümayundur. Divan-ı hümayunda, devletin; siyasi, askeri, mali ve sosyal içerikli konuları görüşülerek karara bağlanmaktadır. Divanda alınan kararlar, padişahın onayından sonra, suretleri Mühimme defterine kaydedilirdi. Mühimme defterleri, Reisülküttap başkanlığında, Beylikçi kaleminde ki kâtipler tarafından yazılırdı. Bundan dolayı Mühimme defterleri yazıldıkları dönem için oldukça zengin bilgiler içeren kıymetli belgelerdir. Bu bakımdan 1203-1204 (H) /1789-1790 (M) yılını kapsayan 190 numaralı Mühimme defteri de kendi dönemini aydınlatacak eşsiz bir hazine sandığı niteliğindedir. 190 numaralı Mühimme defteri III. Selim'in tahta çıkışı ile başlamakta ve saltanatının ilk yılları ile ilgili bilgiler içermektedir.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire, one of the most important foundations of central organization is Divan. (concil of state). In Divan (concil of state), political, military, economic and social issues of the state are discussed and decided. The judgements adopted on court are recorded on Muhimme Register after Emperor?s approval. Headed by Reis al- kuttab, Muhimme Register is written by clerks in Beylikçi Kalemi. For this reason, Muhimme Registeres are priceless documents including precious information for its age. For this reason; Muhimme Register, with number 190, which covers between 1203-1204 (H) /1789-1790 (A.D.) is of a quality of unique treasure chest which will enligten its age. Muhimme Register, with number 190, starts with accession of Selim III. and includes information about the first years of his sovereignty.