Çay işletmelerinde üretim maliyetlerinin değer zinciri analizi
Value chain analysis of product costs in tea companies
  1. Tez No: 320085
  2. Yazar: MUSTAFA SAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VASFİ HAFTACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çay İşletmeleri, Üretim Maliyetleri, Değer Zinciri Analizi
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Değer zinciri analizi, stratejik maliyet yönetimi konularından biri olarak; girdilerin çıktıya dönüştürülmesi sürecidir. Bu süreç de değerin hangi aşamalarda ve nasıl oluştuğu belirlenerek, maliyet liderliği ya da farklılaştırma avantajının nasıl elde edilebileceği açıklanır. Bu çalışmada; çay işletmelerinde değer zinciri analizinin üretim maliyetlerine etkisi incelenerek, maliyet liderliği avantajının nasıl sağlanacağı incelenmiştir. Böylece değer zinciri analizinin üretim maliyetine etkisinin bulunup bulunmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için çay sektöründe faaliyet gösteren özel sektöre ait bir model işletmede değer zinciri analizinin üretim maliyetlerine etkisi incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre üretim maliyetleri içinde % 82'lik paya sahip olan direkt ilk madde ve malzeme giderinin değer zinciri analizi açısından çok önemli olduğu tespit edilmiştir.Çay işletmelerinde değer zinciri analizinin üretim maliyetlerine etkisi açısından daha olumlu sonuçlar alabilmek için değer zinciri analizinin çay tarlasından başlatılması gerekmektedir. Dolayısı ile yaş çay yaprağı tedarikçileri değer zinciri analizinde dikkate alınmalıdır. Yaş çay yaprağı üreten müstahsillerle kuru çay üreten fabrikalar arasında karşılıklı güven ve iletişim sağlanmalıdır. Bununla birlikte yaş çay yaprağı açısından ürün ve fiyat planlamasının yapılması, sektördeki yaş çay yaprağı alım fiyatları konusundaki haksız rekabetin engellenmesi ve standartlara uygun yaş çay yaprağı satın alma politikasının oluşturulması değer zinciri analizinin üretim maliyetlerine etkisini daha olumlu etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
As one of the subjects of strategical cost management, value chain analysis is a process of converting the inputs to the outputs. In this process, the processes and stages of the value are determined and the obtaining process of cost leadership and differentiation advantage is explained. In this study, the obtaining method of cost leadership advantage is explained by investigating the effects of value chain in tea managements on manufacturing cost. So that, it is aimed to find out that if the value chain analysis has an effect on manufacturing cost or not. In order to realize this aim, the effect of value chain analysis on manufacturing costs is investigated in a model private management that operates in tea sector. According to findings of the research, it is understood that cost of raw material and equipments which have approximately 82 % share in product costs is very important for value chain analysis.In order to get more favorable results about the effect of value chain analysis on manufacturing costs, the value chain analysis should be started from tea gardens. So, fresh tea suppliers should be taken into consideration in value chain analysis. Trust and communication should be provided between fresh tea producers and tea factories. In addition to this, making a product and price plan for fresh tea, hindering unfair competition on fresh tea buying prices and constituting a policy of buying fresh tea according to standards effect the value chain analysis of manufacturing costs in a more favorable way.Keyword: Tea Companıes, Product Costs, Value-Chain Analysis.