İstanbul Ermenilerinde geçiş dönemleri doğum-evlenme-ölüm
Transition phases of Istanbul Armenians' birth-marriage-death
- Tez No: 320086
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ermeniler, Ermeni Tarihi, İstanbul Ermenileri, Geçiş Dönemleri, Armenians, Armenian History, Armenians of Istanbul, Transition Phases
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ermeniler, yüzlerce yıldır aynı coğrafyada yaşadığımız ve birçok ortak kültür unsuruna sahip olduğumuz bir toplumdur. Ermeni tarihi incelendiğinde Türkler ile olan ilişkilerinin bin yıl öncesine dek uzandığı görülür. Ermeniler özellikle Osmanlı Dönemi'nde önemli ve etkin bir gayrimüslim unsur olarak yaşamışlardır. Bu dönem sonrasında Ermeni toplumunun yoğun olarak yaşadığı şehir İstanbul olmuştur.İstanbul Ermeni Cemaati Türkiye'nin en kalabalık gayrimüslim topluluklarından biridir. Ermeni tarihi araştırma alanına dahil edilerek İstanbul Ermenilerinin geçiş dönemleri; doğum, evlenme ve ölüm ekseninde incelenmiştir. Alan araştırması metoduyla gerçekleştirilen görüşmelerle Türkler ve Ermenilerin eskiye dayanan ilişkilerinin geçiş dönemlerine de yansıdığı, ortak davranış ve uygulama biçimlerinin olduğu açıkça görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Armenians constitute a community with which we have lived together for hundreds of years and had common elements of culture. If the Armenian history is examined, it can be seen that their relationship with Turks dates back to a thousand years ago. Especially during the Ottoman period, Armenians lived as a significant and efficient non-muslim compenent. After that period, Istanbul became the city in which Armenians lived densely.The Armenian Community of Istanbul is one of the most crowded non-Muslim communities of Turkey. By incorporating Armenian history into the field of study, transition phases of Armenians of Istanbul have been examined on the basis of birth, marriage and death. With the interviews performed by the field research method, it is clearly seen that the long standing relationship of Turks and Armenians has affected their transition periods and they have common forms of behaviour and practice.