Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı
Right to individual appeal to Constitutional Court
  1. Tez No: 320084
  2. Yazar: ÖZCAN ÖZBEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA DÖNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel, Başvuru, Hak, Şikayet, Anayasa, Individual, Appeal, Right, Complaint, Constitution
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 457
Özet
Günümüzde birçok devlet, soyut ve somut norm denetimleri yanında kısmi farklılıklarla ve belli konularda, temel hak ve özgürlüklerinin kamu işlemlerine karşı korunması amacıyla, bireylere, Anayasa Mahkemesine başvurma hakkını tanımışlardır.Türkiye de, ?bireysel başvuru hakkı? olarak tanımlanan bu dava türünü, 5982 sayılı Kanun ile Anayasa'nın 148. maddesinde yaptığı değişiklik sonucunda kabul etmiştir. Ayrıca 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun da, 27894 sayılı Resmi Gazete ile 03.04.2011 tarihinde yürürlüğe girmiş, ancak aynı Kanunun 76/1.a maddesi ile, ``bireysel başvuru hakkı''nın düzenlenmiş olduğu 45 ila 51. maddelerinin 23.09.2012 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülmüştür.?Bireysel başvuru hakkını? ele aldığımız bu çalışmadan amaçlanan; temel hakların etkili biçimde korunmasına yönelik olarak, Anaysa Mahkemesine yapılacak bireysel başvurunun işleyişini, koşullarını ve Türkiye için böyle bir dava türünün uygulanabilirliğini araştırıp, sorunlarını ve çözüm yollarını ortaya koymaktır.Tez üç ana bölüm altında planlanmış olup; birinci bölümde, temel hak ve özgürlükler; ikinci bölümde, bireysel başvuru kurumu ve karşılaştırmalı hukuktaki uygulaması; üçüncü bölümde ise, çalışmanın ana gövdesini oluşturan ve ülkemiz anayasa yargı sistemine yeni dahil olan ?bireysel başvuru hakkı? kurumuna ilişkin, Anayasa ve 6216 sayılı Kanunda düzenlenen hükümler ayrıntılı olarak değerlendirilip, incelenmiş ve sonuç kısmında da, kurumun başarıya ulaşması için gerekli gö¬rülen eleştiri ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many states, besides abstract and concrete norm controls, have recognized their citizens the right to individual appeal to constitutional court for the protection of basic rights and freedoms against public proceedings today, although with some differences and in specific areas.Turkey have also accepted this type of case, which is defined as ?individual appeal right? by the amendments made in Law Number 5982 and Article 148 of the constitution. Law number 6216 ?Law Regarding the Establishment of the Constitutional Court and its Rules of Procedure? took effect on 03.04.2011 by Official Gazette Number 27894 also, however, with Article 76/1.a of the same law, it was stipulated that Articles 45 to 51 establishing ?individual appeal right? take effect on 23.09.2012.We aim in this study on ?individual appeal right? to examine the procedures, conditions and applicability in Turkey of individual appeals to constitutional court directed to the protection of basic rights and freedoms effectively and put forward problems that may arise and seek solutions.Thesis is planned as three main sections, in first section basic rights and freedoms, in second section individual appeal institution and its implementation in comperative law; and in third section a detailed examination and evaluation of provisions established with the amendment of the constitution and Law Number 6216 regarding ?individual appeal right? which has been recently included in the constitutional jurisdiction system of our country and finally criticism regarding the requirements for the success of this institution and proposals are included in the conclusions section.