Gelir eşitsizliğinin nedenleri ve eğitim: Kocaeli örneği
Determinants of income inequality and education: Kocaeli sample
- Tez No: 320092
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BAYRAKTUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelir Eşitsizliği, Gelir Dağılımı, Eğitim, Nesillerarası Hareketlilik, Kocaeli
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Gelir eşitsizliği, toplumsal refahın başlıca belirleyicilerindendir. Makul seviyede olmayan gelir eşitsizliğinin varlığı durumunda toplumda kaygı, stres, suç eğilimi, vb ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Gelir eşitsizliğinin, yol açtığı sorunlar kadar, ortaya çıkış nedenleri de önem arz etmektedir.Üç bölümden oluşan bu çalışmanın Birinci Bölümü'nde gelir dağılımı kavramı ve gelir dağılımına dair teorik tartışmaların tarihsel seyri incelendikten sonra, İkinci Bölümü'nde gelir eşitsizliği kavramı ve gelir eşitsizliğinin nedenleri üzerinde durulmuştur. Bu nedenler arasında eğitim, mülkiyet hakları, bölgesel farklılıklar ve nesillerarası hareketlilik öne çıkmıştır.Üçüncü Bölüm'de Kocaeli'de eğitimin ve nesillerarası hareketliliğin gelir eşitsizliği üzerine etkisi araştırılmıştır. Türkiye'nin önde gelen sanayi kentlerinden biri olan Kocaeli'de, bu temel nedenlere odaklanan bir saha araştırması kurgulanmış; anketlerle sağlanan veriler Ki-kare testi formunda analiz edilmiş ve bulguların yüz yüze görüşmelerden elde edilen sonuçlarla bağlantısı incelenmiştir.Kısaca, Kocaeli'de orta seviyede nesillerarası hareketlilik bulunmaktadır. Bireylerin meslek grupları ve eğitim seviyeleri, babalarının meslek grupları ve eğitim seviyeleriyle benzeşmektedir. Eğitim ve gelir seviyeleri arasındaki ilişki bireyin yaşı arttıkça güçlenmektedir. Ebeveynlerin eğitim seviyeleri, bireylerin eğitim seviyeleri üzerinde belirleyici olmaktadır. Bireyler, aileleri ve yaşadıkları mekanların, gelirleri ve meslek seçimleri üzerinde etkili olduğunu düşünmektedir. Eğitim seviyesi yükseldikçe ilk defa işe girmek için tanıdıkların aracılığına duyulan ihtiyaç azalmaktadır. Eğitim seviyesi, gelir seviyesi üzerinde etkili olsa da, bu etki okulların üretkenliği arttırmasından değil, işverenlerin iş arayanlar arasından yüksek eğitim dereceli olanları tercih etmesinden kaynaklanmaktadır. Meslek grupları ve gelir seviyelerinin, bireyin hayata karşı iyimser veya karamsar bakış açısıyla ilişkisi bulunmaktadır. Bireylerin gelir seviyeleri iyileştikçe, iyimserlikleri artmaktadır. Yüz yüze görüşülen bireyler, yüksek eğitim seviyesinin bireyin net geliri ve refahında artış sağladığı yönünde uzlaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Income inequality is a substantial determinant of social welfare. In an economy, absence of a reasonable level of income inequality may cause critical level of anxiety, stress, and crime. Determinants of income inequality are as important as its results.This study consists of three chapters. The concept of income distribution and related theoretical discussions were elaborated in the first chapter. In the second chapter, income inequality as a concept and its determinants were examined. Among others, education, property rights, regional disparities and intergenerational mobility come first, as crucial determinants of income inequality.In the third chapter, impact of education and intergenerational mobility on income inequality in Kocaeli, which is one of the most industrialized city in Turkey, was investigated through the Chi-square test on data gathered from surveys. Also connections are sought between test results and findings from interviews.According to results, there is positive correlation between education level and income level of individuals. This correlation tends to rise with age. There is also a moderate intergenerational mobility in Kocaeli. Individuals have similarity with their parents, in terms of their education levels and job groups. Individuals in Kocaeli also think that their family and the places they grew up have impact on their job choice and income level. As a person?s education level increases, his/her personal connections become less necessary for him/her to get a job for the first time. Although education level has a positive effect on income level, this happens to be the case, via employer?s choice for a candidate who has the highest education level among others due to his/her belief that there is a positive correlation between productivity and education level. Higher income levels make individuals optimistic while lower income levels make them pessimistic. During the face to face meetings, individuals emphasized that higher education level provides higher income level.