Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Panorama adlı eserinde siyasi ve sosyal eleştiriler
Political and social criticisms in Yakup Kadri Karaosmanoğlu's work Panorama
- Tez No: 320095
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, History, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Panorama, Toplumsal Eleştiri, Siyasal Eleştiri, Cumhuriyetin ilk dönemleri, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Panorama, Social Criticism, Political Criticism, Early Period of Republic
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tarih boyunca edebî eserler daima toplumsal boyutuyla incelenmiştir. Bir edebî metinde tarihi sorgularken yazarın bakış açısını bilmek kadar, tarihin o metinde hangi boyutta yansımış olduğunu kavramak da oldukça önemlidir. Metin toplumsal olguları kimi zaman açıkça kimi zaman da üstü kapalı bir şekilde sunar. Türk romancılığının en önemli yazarlarından biri olan Yakup Kadri'nin Panorama romanı da, böyle bir toplumsal eleştirinin en belirgin örneği olarak karşımıza çıkar. Yazar, Cumhuriyet tarihinin önemli bir dönemini sözü edilen eserinde yalnızca tarihsel açıdan irdelemez, aynı zamanda dönemin siyasî ve sosyal eleştirisini yapar. Bizim yaptığımız, ?Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Panorama Adlı Eserinde Siyasî ve Sosyal Eleştiriler? konulu çalışmada, Yakup Kadri'nin Panorama'da zaman olarak işlenmiş olan Cumhuriyetin onuncu yılından 1950'lere kadar geçen sürede, siyasete ve topluma yönelttiği eleştirileri ve bu eleştirilerin metne karakter ve olay bazında yansıması incelenmiştir. Ayrıca, bu çalışma, Panorama'nın yazıldığı döneme ait siyasî ve sosyal ortamın, yazarın eleştirel dünyasından nasıl algılandığını da gösterme amacı taşır. Panorama'daki toplum, siyaset ve parti ile ilgili temel eleştiriler incelenmiş, söz konusu konuların kavram düzeyinde ve döneme ait tarihi bilgiler ışığında değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The literary works have always been analysed under their social aspects throughout the history. When disputing the history in a literary text, understanding to the what extend the history is reflected in that text is as important as knowing the author?s point of view. The text offers the social phenomenons in explicit or implicit ways. Panorama written by Yakup Kadri Karaosmanoğlu, who is one of the most important writers of Turkish novel, emerges as the most obvious example of such a social criticism. The author not only made a historical consideration about one of the most important period of Republic mentioned in his work, but also fulfilled successfully political and social criticism of that period. In the study of ?Political and Social Criticisms in Yakup Kari Karaosmanoğlu?s Work `Panorama??, it is aimed to examine how Yakup Kadri criticised the policy and the society of the period that is from the tenth year of the Republic until 1950?s, and how these critics were reflected in the text on the basis of character and plot. Thus, it is tried to show how the political and social environments of the period narrated in the work are perceived by the view of the writer. In this thesis, it is focused on the basic criticism titles including party, policy and society. Moreover, the themes of the novel are considered at the level of concept and in the light of historical informations about the period.