Liderlik özellikleri ve liderlik tarzlarının duygusal zeka perspektifinden incelenmesi
Analyzing of leadership properties and leadership styles from the perspective of emotional intelligence
  1. Tez No: 320094
  2. Yazar: BAHADIR NEŞET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜNSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu / Zeka / Duygusal Zeka / Liderlik, Emotion / Intelligence / Emotional Intelligence/ Leadership
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada duygusal zekânın liderlik davranışları üzerindeki etkisinin incelemesi amaçlanmıştır.Bu kapsamda İstanbul ilinde denetim ve finansal danışmanlık sektöründe faaliyet gösteren yurtdışı kaynaklı firmaların yöneticileri üzerinde duygusal zekâ seviyeleri ve liderlik özellikleri ölçülmeye çalışılmıştır.Bu çalışmada öncelikle duygusal zeka ve liderlik konuları hakkında detaylı literatür taraması yapılmış ve elde edilen bilgiler düzenlenerek genel çerçeve oluşturulmuştur. Çalışmamızın İlk bölümünde konunun genel olarak tanımı yapıldıktan sonra ikinci bölümde duygu, zeka ve duygusal zeka ile ilgili kavramsal bilgilere değinilmiştir. Liderlik adlı üçüncü bölümde ise ilgili çalışmalar taranarak liderlik kavramı, yöneticilik ve liderlik arasındaki farklılıklar, liderlik gücünün kaynakları, liderlik teorileri ve liderlik modelleri ile liderlikte çağdaş yaklaşımlar gibi kavramsal bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise duygusal zeka ve liderlik ilişkisi genel olarak incelenmiştir.Çalışmamızın beşinci ve son bölümü olan uygulama kısmında ise öz farkındalık, öz yönetim, sosyal farkındalık ve sosyal yönetim olarak mevcut yazına paralel bir şekilde dört boyut altında incelenen duygusal zeka ile yönetsel ve dönüşümsel liderlik arasındaki ilişkiler teorik ve uygulamalı olarak araştırılmıştır. 60 adet denetim ve finansal danışmanlık sektörü yöneticilerinden toplanan verilerin değerlendirilmesi ile sonuçlar duygusal zeka ile yönetsel liderlik ve yine duygusal zeka ile dönüşümsel liderliğin bir karizma ile takipçilerine ilham verme boyutu üzerinde pozitif ve anlamlı etkileri olduğunu gösterir şekilde sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to review the impact of emotional intelligence on leadership behaviors.In this context, in order to study the impact of emotional intelligence on the leadership behaviors, emotional intelligence and leadership features of executives working at international audit and consultancy firms in Istanbul have been measured.As a first step, a detailed literature review was conducted on emotional intelligence and leadership issues, and then the related information was summarized and the general framework of the study was established. In the first section of the study, the definition of the study topic takes part and in the second section the concept of emotion, intelligence and some conceptual information associated with emotional intelligence have been mentioned. In the third chapter, the related studies are reviewed and the concept of leadership, the differences between management and leadership, power sources of leadership, leadership theories, models of leadership and conceptual information such as contemporary approaches to leadership are mentioned. In the fourth section, the general relationship between emotional intelligence and leadership is examined.In the fifth section of our study, the relationship between emotional intelligence, which is examined under four dimensions such as self-awareness, self management, social awareness and social management, and managerial and transformational leadership investigated both theoretically and practically. The analysis of the data collected from 60 executives in audit and financial advisory industry indicates that emotional intelligence and managerial leadership, and again emotional intelligence and transformational leadership have positive and significant effects on giving inspiration to their followers.