Karizmatik liderlik ve örgüt kültürü ilişkisi üzerine bir uygulama
An application on the relationship between charismatic leadership and organization culture
- Tez No: 320153
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Karizmatik Liderlik, Örgüt Kültürü, Leadership, Charismatic Leadership, Organizational Culture
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
İnsanoğlunun var oluşu ve toplu yaşama geçmeleriyle birlikte ortaya çıkmış olanliderlik konusunda günümüze kadar çok sayıda araştırma yapılmıştır. Küreselleşme, bilgi,iletişim v.b dönüşüm ve gelişmeler insana verilen değer önemin daha da artmasına nedenolmuştur. Bundan dolayı yönetim uzmanları ilerleyen yıllarda liderlik sürecinin önemininartacağını ve konu hakkında çok sayıda teorik ve pratik çalışmanın yapılacağını ilerisürmektedirler.Lider, üyeleri veya izleyenleri bulunduğu noktadan olması gereken noktayagetirebilen, onlara güven ve cesaret aşılayabilen, astları harekete geçirebilen ve onlarasorumluluk bilincini yerleştirebilen kişidir.Liderlik ise, insanların belirli bir amaç etrafında bir araya getirdiği ve buamaçları gerçekleştirmek için kitlelerin sözlü yada sözsüz kontrol edilebileceğini bilgi,eğitim ve yeteneklerinin tamamından oluşan bir süreçtir.İnsanlar barış, huzur, güvenlik ve esneklik içerisinde yaşadıkları ortam vesürelerde liderlerin önemini pek fark etmemişlerdir. Tam aksine büyük değişimlerinyaşandığı, kriz ve kaos ortamının hüküm sürüp, belirsizliğin yaygınlık kazandığıdönemlerde bu durumdan kurtulmak için ve kendilerine yol gösterecek lider arayışınagirmişlerdir. Olumsuzluğun egemen olduğu bu tür dönemlerde aranan liderlik türü hiçkuşkusuz ki karizmatik liderliktir.Karizmatik liderleri, kendi yetenek ve kişiliklerinin gücüyle izleyicilerinin veyaörgüt üyelerinin üzerinde etki meydana getiren, onların ihtiyaçlarına duyarlılık gösteren,hedef kitlesi için vizyon oluşturan, öz güveni yüksek olan kişiler olarak tanımlamakmümkündür.IIIKarizmatik liderler kitlelerin başında, örgütlerin tepe noktasında bulundukları vetoplumları etkileme gücüne sahip oldukları için örgütsel yapıda ki en önemli unsurlardır.Örgütlerin değişim dinamiğine ayak uydurması için hangi faktör ve faktörler karizmatiklider tarafından daha önemle kullanılmalıdır? Sorusunun cevabı noktasında örgüt kültürükavramı karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde yaşanan hızlı değişim dinamiğine ancak örgütkültürüne verilen önemle direnç göstermek mümkündür. Bunu en iyi örneğini Japonyagöstermiştir. Zira Japonya'nın dünya küresel piyasasını elinde bulundura Amerika'nınkarşısında göstermiş olduğu sosyo-ekonomik başarı örgüt kültürüne verdikleri önemleaçıklanabilmiştirİşte bu araştırmanın amacı bu bakış açısından yola çıkarak ?karizmatik liderlik ileörgüt kültürü arasında nasıl bir ilişki vardır?? sorusuna cevap aramaktır. Değişim dinamiğiiçerisinde insanlar önemli bir unsur arz ettikleri için, onların yaşamlarının büyük birbölümünün geçtiği ve örgüt kültürü bilincinin yerleştiği kurumlarda saha araştırmasınınyapılması uygun görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYMany research has been done about leadership which was appeared by theexistence of human being and the public life. People is the only creature who has noalternative when rapid progresses in technology about globalization, information andcommunication are considered. So, i that much more research should be done aboutleadership and leadership process in the future.Leader is the person who being the spectators and members from the place theyare to the place they should be. A leader should encourage and give confidence and triggersubordinates by instilling responsibilities to them.Leaders, members, or those watching from the point should be brought to thepoint, they can instill confidence and courage, that can mobilize subordinates is a personthat can place the responsibility for them.People don't notice the importance of the leaders as long as they live in peace,serenity and security. When people fall into an atmosphere which has chaos and crisis andwhich is uncertain, they start to look for a leader who can save them from those difficultiesand manage to show them a route. In this condition, undoubtedly, charismatic leader is theonly person demanded.Charismatic leader can be described as the person who affects spectators andmembers by his/her skills and personal features. A charismatic leader is sensible tomember's needs. Also, a charismatic leader should be able to form a vision for the peopleand have high self-confidence.Charismatic leadership is the most important factor in an organizationalconstitution because of the power of influence on society and also they are on the positionof the top points in the organizations. Which factor or factors should be used moreVimportantly by charismatic leader while keeping up with the dynamic of changes oforganizations? At this point, we are faced to the term“organization culture”. Showingresistance of the change can only be succeeded by giving importance to organizationculture one of the most important examples of this is the Japan's coming on the scene asoppose to America which has world global market. This is explained by Japan's givingimportance to the organization culture.The objective of this study is to find the relation between charismatic leadershipand organization culture. Since people are essential in dynamic change. Institutions theywork and associations where organization culture realization appeared is consideredsuitable for the field study.