Nasihatnâme-i Sıdkî (İnceleme-Metin)
Nasihatnâme-i Sıdkî (Research-Text)
- Tez No: 320182
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MÜCAHİT KAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nasihatnâme-i Sıdkî, Sıdkî Baba, Alevi, Bektaşi, Nasihatnâme-i Sıdkî, Sıdkî Baba, Alawi, Bektashi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
19. yüzyılda kaleme alınmış az sayıdaki nasihatnâmelerden biri de bir Alevi-Bektaşi şairi olan Sıdkî Baba'nın kaleme aldığı ?Nasihatnâme-i Sıdkî? adlı eserdir. Söz konusu eser, 1894 yılında Anadolu coğrafyasında yazılmıştır. Aruzun ?fâilâtün fâilâtün fâilün? vezni ile mesnevi nazım şeklinde oluşturulmuş olan eserin elimizde bugün için tek nüshası bulunmaktadır. Sıdkî Baba söz konusu eserinde tasavvuf erbâbının geçmesi gereken ?dört kapı-kırk makam? üzerinde durarak sâliklere bazı dinî ve tasavvufî öğütlerde bulunur. Eser bâblar şeklinde oluşmuş olup her bâb da kendi içerisinde çeşitli bölümlere ayrılmıştır. İçinde çok sayıda ayet ve hadis bulunduran nasihatnâmenin toplam beyit sayısı ise 1395'dir.
Özet (Çeviri)
One of the few written nasihatnâmes[Advice Letters] in 19th century is ?Nasihatnâme-i Sıdkî? that was penned by an Alawi-Bektashi poet Sıdkî Baba. The work in question was written in Anatolia, in 1894. The work was created in the form of mathnawi and written according to the Aruz rhytm ?Fâilâtün fâilâtün fâilün?. Sıdkî Baba gives religious and sufistic advice to his sufi devotees, emphasizing on the four course-forty mode preaching. Each trace is formed in the form courses, which are divided into several sections. The nasihatnâme, which has with plenty of verses and hadith, has 1395 couplets in total number.