Nasihatnâme-i Sıdkî: İnceleme-metin
Nasihatnâme-i Sıdkî: Analysis-text
- Tez No: 321833
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK DİKMEN, DOÇ. SELAMİ TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nasihatnâme, Bektaşî, Dört kapı kırk makam, Nasihatnâme, Bektashi, The Four Gates and The Forty Stages
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Türk edebiyatı nasihatnâme türü açısından zengindir. Dinî-tasavvufî muhtevalı nasihatnâmelerden biri de, 19. asırda kaleme alınmış olan Nasihatnâme-i Sıdkî adlı eserdir. Tek nüsha olan eser, Sıdkî Baba tarafından Bektaşî tarikat erkânını öğretmek amacıyla yazılmıştır. ?Dört kapı kırk makam? ilkesinden hareketle dinî ahlâkî öğütler yer almaktadır. Şair çok sayıda ayet ve hadisten istifade etmiştir. Bu çalışmada Nasihatnâme'nin metni transkribe edilmiş, Eski Türk Edebiyatı sahasının uzmanlarının istifadesine sunulmuştur. Sadece metin neşri yapılmamış, eserin şekil, muhteva, dil üslup özellikleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkish Literature is rich in terms of nasihatnâme genre. Nasihatnâme-i Sıdkî was written in 19th century and it is one of the nasihatnâmes that contains religion and sufism. The book has a single copy. It was written by Sıdkî Baba for the purpose of teaching the Bektashi rules. It contains religious and moral admonitions that are based on ?The Four Gates and The Forty Stages? principle. The poet benefited from numerous verses of Koran and hadiths. In this study, Nasihatnâme-i Sıdkî was transcribed and provided to the benefits of the Old Turkish Literature experts. Not only the text publication was done, but also the form, content and literary style of the book were emphasized.