Rusya'nın enerji hatları ve Rusya-Ukranya doğalgaz krizi
Energy lınes of Russia and Russia-Ukraıne gas crisis
  1. Tez No: 320212
  2. Yazar: METE ALPKAN KARAHASANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Russia, Ukraine, Natural Gas crisis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Rusya Federasyonu, 2000'li yıllarda Putin'in başa geçmesiyle geçmişte olduğu gibi bölgesel bir güç olmak ve eski süper gücüne kavuşmak için enerjiyi ön plana almaktadır. Rusya, genel olarak enerji ve özellikle de doğalgaz alanındaki rezervlerinin avantajlarını tüm dünyaya göstermek istemektedir. Rusya, yakın çevresi olan Ukrayna, Polonya ve Beyaz Rusya üzerinde doğalgaz rezervlerini kullanmak suretiyle bir hegemonya kurmak istemektedir. Rusya-Ukrayna doğalgaz krizinde olduğu gibi Rusya, doğalgaz üzerindeki hakimiyetini yeri geldiğinde hem yakın çevresinde bulunan ülkelere, hem de Batı dünyasına çarpıcı bir şekilde göstermekte ve yakın çevresindeki ülkelerle siyasal bazı sorunlarla karşılaştığı zaman doğalgazı bir cezalandırma aracı olarak kullanmaktadır. Aralık 2005 ve özellikle 2009 doğalgaz krizleri bu politikaların yansımalarıdır.Bu çalışma, enerjinin bir devlete büyük bir güç kattığını, bir devletin ekonomik ve siyasal olarak yükselmesinde ne kadar büyük bir etken olduğunu, Rusya Federasyonu`nun sahip olduğu enerji rezervlerini ve enerji üretim seviyesini diğer devletler üzerinde hegemonya kurmak için baskı ve diplomasi aracı olarak kullandığını açıkça göstermektedir.Anahtar kelımeler: Rusya, Ukranya, Doğalgaz Krizi
Özet (Çeviri)
İn the wake of Putin?s coming to the Office, the Russian Federation brought the energy to the fore in order to be a regional power and regain its former super power as in the past. Russia, in general, wants to show to the whole world the advantages of the energy, particularly of its reserves in the field of natural gas. And also it tends to pose a hegemony to the neigboring countries, Ukraine, Poland and White Russia by using its natural gas reserves. As was in the Russia-Ukrania natural gas crisis, Russia strikingly exposes, when necessary, its hegemony on the natural gas both to the neighboring countries and to the Western world. Similarly, when there exists any political issue between it and its neighbors, Russia exploits natural gas as a means of punishment. The December 2005, notably 2009-natural gas crises are reflection of these policies.This study obviously indicates how energy makes a country so powerful and how much influence it has on a country?s economic and political development. And this study also shows that the Russian Federation exploits the energy reserves it has and its energy production capacity so as to establish hegemony on other countries as a mean of pressure and diplomacy.