Türkiye'de olimpiyatların kentsel dönüşüme etkileri
The effects of olympics on urban transformation ın Turkey
  1. Tez No: 320217
  2. Yazar: DUYGU AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZAHAT ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Olimpiyat, Olimpiyat Organizasyonu, Olimpiyatlara Ev Sahipliği Yapma, Kentsel Dönüşüm, Olimpiyat Kenti, Olympic, Olympic Games, Hosting the Olympic Games, Urban Transformation, Olympic City
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Modern olimpiyatlar, 1896 yılında Pierre de Coubertin tarafından yeniden canlandırılmış ve zamanla dünyanın en prestijli olayları arasında yer almaya başlamıştır. Bunun nedeni, olimpiyatların ev sahibi kent üzerindeki politik, ekonomik, toplumsal ve kentsel etkileridir. Tüm bu etkiler arasında özellikle bu oyunların ekonomik etkileri nedeniyle kentler, bu organizasyonlara ev sahipliği yapmak için rekabet etmeye başlamışlardır. Dünya kentleri arasında yaşanan bu rekabete Türkiye'deki kentler de son yıllarda dahil olmaktadır.Araştırmanın konusu, olimpiyatların kentsel dönüşüm üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmanın amacı, kentlerin olimpiyatlara ev sahipliği yapmak için aday olmasında birincil neden kabul edilen ekonomik faydalarından ziyade oyunların kente bıraktığı en önemli mirası oluşturan kentsel dönüşüm üzerindeki etkisine dikkat çekmektir. Temel varsayımı ise ?Olimpiyatlar, kentlerin kentsel dönüşümlerini gerçekleştirmek için kullanabilecekleri bir araçtır? şeklinde belirlenmiştir. Tezde olimpiyatlar ve kentsel dönüşüm ile ilgili Türkçe ve İngilizce literatür taranmış, son bölümde yer alan Trabzon Olimpiyatlarının kentsel dönüşüm üzerindeki etkisi için bu olimpiyatın resmi internet sitesinden ve çeşitli gazete haberlerinden yararlanılarak kişisel düşünce ve gözlemler de yansıtılmıştır. Tezde, olimpiyatların ekonomik, sosyal ve siyasal katkılarının yanında iyi değerlendirildiğinde ve planlandığında kentsel dönüşüme yapacağı katkının, olimpiyatların en somut ve kalıcı mirası olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern olympics have been revitalized by Pierre de Coubertin in 1896 and they have become one of the most prestigious events in the world. The reason for that is the politic, economic, social and urban effects of the olympics on the host city. Between all of these effects, especially because of the economic effects of these games, cities started to compete to host these organizations. Cities in Turkey are also taking part in this competition in the recent years which world cities are going through.The subject of this thesis is to examine the role of olympics on urban transformation. The aim of thesis is to focus on the role of olympics on urban transformation which is the most important heritage of olympics, rather than olympics? economical benefits which is accepted as the first reason for a city to host the game. Basic assumption of this thesis is ?Olympics are means for cities to realize their urban transformation?. In this thesis, Turkish and English literature has been examined, for the effects of Trabzon Olympics on urban transformation in the last part, the official web site of this olympic games and some reports from newspapers has been used and also personal opinions and observations has been represented. The result of the thesis is besides the economical, social or political effects of the olympics, when they?re evaluated and planned well, the role of olympics on urban transformation is the most tangible and permanent heritage for the city.