Türkiye'de siyasal partiler çerçevesinde politik yozlaşma ve etik sorunu
In terms of polıtıcal partıes, the problem of polıtıcal corruptıon and ethıcs ın Turkey
- Tez No: 320237
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Siyasal Partiler, Politik Yozlaşma, Etik Sorunu, Political Parties In Turkey, Political Corruption, The Problem Of Ethic
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Siyasal partiler iktidarı ele geçirmek ya da iktidarın yürütülmesine katılmak amacıyla eylemde bulunan ve bir siyasal düşünce etrafında örgütlenen insan toplulukları olarak tanımlanmaktadır. Siyasal partiler milli iradenin oluşmasında ve hükümetin şekillenmesinde anahtar rol almalarından ötürü her zaman kamuoyunun gündemindedir.Batı demokrasi kurumlarının oluşmasında etkili olan siyasal partilerin yüz elli yıllık bir mazisi vardır. Türkiye'de ise örgütlü ilk siyasal faaliyetler, II. Meşrutiyet'ten önce Osmanlı Devleti'nde meşruti bir yönetim tarzının ilan edilmesi amacıyla gizlilik içerisinde yürütülmüştür. Türkiye'de siyasal partiler ilk kez II. Meşrutiyet'in ilanından sonra (1909 yılında) yasal bir statüye kavuşmuştur.Osmanlı Devleti'nin yıkıntıları üzerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, siyasal partiler geleneğini de Osmanlı Devleti'nden almıştır. Türkiye'de II. Meşrutiyet'ten sonra kurulan siyasal partilerin birbirlerine karşı yürüttükleri siyaset genel anlamıyla çatışma ve kavga boyutu ile ön plana çıkmıştır.Türkiye'de siyasal partiler, iktidara geldiklerinde ya da iktidara ortak olduklarında, sahip oldukları siyasal güç ve yetkilerini partinin veya yandaşlarının çıkarlarını gözetecek bir biçimde kullanmaları nedeniyle politik yozlaşmalar yaşanmıştır. Ayrıca kamusal güç ve yetkinin ahlak ve hukuk kurallarının hiçe sayılarak kamusal yarar yerine, özel çıkar amacıyla kullanılması etik sorununu da gündeme getirmiştir.Türkiye'de siyasal partiler tarafından siyaset, bir kamu hizmeti aracı olarak görülmemektedir. Menfaat temin eden ve dağıtan kuruluşlar olarak algılanan siyasal partilerin etik ilkelerin uygulanmasında sorun yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
Political parties are found in action in order to seize power or to participate in the execution of power. Political parties are defined as communities organized around a political idea. That is why Political parties are always on the agenda of public opinion is that Political parties are involved in the formation of the national will and the government'skey role in shaping the public agenda.Political parties that are effective in the formation of effective institutions of western democracy have a past one hundred and fifty years. As to Turkey, before II. Monarchy, the first organized political activities were carried out in secrecy in order to be declared a constitutional management mode of constitutional. The political parties in Turkey became a legal status for the first time after, after the declaration of the second Constitutional Monarchy, 1909.Republic of Turkey that was founded on the ruins of the Ottoman Empire has taken the tradition of political parties from the Ottoman Empire. Political parties that were founded after the second Constitutional Monarchy generally raised conflict and fighting over politics.When political parties in Turkey come to power or to be common in power, they use their political power and privileges in the interests of the party or supporters. For this reason, political degenerations have been experienced in Turkey. Moreover, using the public power and authority and moral and legal rules instead of public utilities or the use of special interest raises the problem of ethic.In Turkey, politics is not defined as a public service vehicle by the political parties. Political parties to be perceived as organizations supplying and distributing of interest live in the problem of ethic principles.