John Rawls ve dağıtıcı adalet kuramı eleştirel bir yaklaşım
John Rawls and dıstrıbutıve justıce a crıtıcal approach
  1. Tez No: 320354
  2. Yazar: AYSEL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL CENGİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: John Rawls, Immanuel Kant, Marksizm, Adalet, Hak, John Rawls, Immanuel Kant, Marxism, Justice, Right
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu tezde, John Rawls'un Bir Adalet Kuramı adlı eseri eleştirel bir yaklaşımla incelenmiştir. Temel eleştiri konuları; gerçekte Rawls'un yararcılığa ve sezgiciliğe karşı kendi adalet kuramıyla bir alternatif yarattığı iddiasının geçerliliği, kendi kuramının, Kant'ın kuramında bulunan koşulsuz buyruğun bir yorumu olup olmadığı, onun Kant'ı ne derece doğru yorumladığı, Rawls'un özellikle dağıtıcı adaleti kendine temel alan fark ilkesine karşı yapılan Marksist eleştirilere verdiği cevapların yeterli olup olmadığıdır.İnceleme sonucunda, Rawls'un yararcılığa alternatif bir teori getirmek yerine, gerçekte yararcılık, sezgicilik ve Kantçılığın bir sentezini yapan bir adalet kuramı kurduğu görülmüştür. Kendisinin iddia ettiğinin aksine, başlangıç durumunun Kant'ın koşulsuz buyruğunun değil, koşullu buyruğunun bir yorumu olduğu, dolayısıyla Rawls'un Kant'ı yanlış yorumladığı anlaşılmıştır. Rawls'un adalet kuramının özellikle fark prensibinin içinde bulundurduğu açıklardan dolayı uygulanmada oldukça sorun yaratacağı Marksist eleştirilerin desteğiyle ortaya konmuştur ve Rawls'un bu Marksist eleştirilere doyurucu cevaplar veremediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this disseratation, It is studied using John Rawls ?A Theory of Justice? with a critical approach. Basic critics are about Rawls?s claim validity that he created an alternative justice theory against to utilitarianism and intuitionism, his theory?s whether it is an interpretation of categorical imperative or not, he is how accurate own Kant?s interpretation, especially whether it is sufficent Rawls?s answers against Marxist critics about the difference principle is based on distributive justice or not.As a result of study, It has seen that instead of bringing an alternative theory to utilitarianism and intuitionism, Rawls built up a theory of justice which synthesis both of them and Kantian view. On the contrary to his claim, orginal position was not the interpretation of Kant?s categorical imperative, It was an interpretation of hypotetical imperative. Therefore It was understood that Rawls interpreted Kant wrongly. It was explained that Rawls?s theory of justice would create quite problems in practise because of having some gaps in difference principle which supported by Analytic Marxist critics as well. However, It seen that Rawls could not have explain enough to the Marxist critics.