Uzak yol şiir toplusu- Ersalan Mirzayi(Metin-inceleme-sözlük)
Uzak yol book of poetry-Ersalan Mirzayi (Text, analysis, lexion)
- Tez No: 320392
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ATAİZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kaşkay Türkleri, Kaşkay Kültürü, Oğuz Türkçesi, Kaşkay Türkçesi, Ersalan Mirzayi, Qashqai Turks, The culture of Qashqai, Oghuz Turkish, Qashqai Turkish, Ersalan Mirzayi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
İran sınırları içinde, 186.180 bin km²'lik bir bölgeye yayılmış bulunan Kaşkay Türkleri, bu bölgede Azerbaycan Türklerinden sonra en fazla nüfusa sahip Türk topluluğudur. Kaşkaylar, Türk göçebe yaşam tarzını devam ettiren dillerini ve kültürlerini ayakta tutmaya çalışan bir Türk halkıdır.Kaşkaylar, yaşadıkları coğrafyada farklı halklarla olan ilişkileri sebebiyle dillerine sözcük, şekil ve ağız özellikleri bakımından yabancı etkiler almışlardır. Dillerindeki bu etkilere rağmen bugün Kaşkay Türkleri dillerini ve kültürlerini bilinçli bir şekilde korumaya çalışmaktadırlar.Bu çalışmada, Oğuz Türkçesinin bir şivesi olan Kaşkay Türkçesi, ilk basılı edebi verimlerden olan Ersalan Mirzayi`nin ?Uzak Yol? adlı şiir kitabı üzerinde ses ve şekil özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Qashqai are Turkish people who live within the borders of Iran, have spread over an area of 186.180km2 in Iran. After Azerbaijani Turks, they have the most excessive population that keep up the nomadic life style of old Turks and try to protect their language and culture.In point of word, form and dialect features, the social geography and the communication of Qashqai Turks with different people has affected Qashqai Turkish. Today, Qashqai Turks protect their language and culture with consciously.In this study, the phonetic and the form features of Qashqai Turkish which is an accent of Oghuz Turkish has been studied over the poetic text which is called“Uzak Yol”and has been written by Ersalan Mirzayi.