Kültürel değişimlerin örgütlerde kuşaklararası çatışmalara etkisinin incelenmesi: Akademisyenlere yönelik bir araştırma
Surveying influence of cultural variences on affects regarding intergenerational conflicts in organisations: A survey aimed at academicians
  1. Tez No: 320489
  2. Yazar: SENA ERDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN YELKİKALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşak, Kültür, Örgüt Kültürü, Çatışma, Kuşaklararası Çatışma, Generation, Culture, Organizational Culture, Conflict, Intergenerational Conflict
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 354
Özet
Sosyal, ekonomik, politik ve teknolojik iyileşmeler toplumların sahip oldukları kültürün mevcut yapısını değişime uğratmıştır. Sözkonusu unsurlardan ötürü farklı zaman dilimlerinde doğan kuşakların davranışları farklılaşmış ve çatışmalar yaşamalarını beraberinde getirmiştir. Kuşakların toplumsal yapıda yaşadıkları anlaşmazlıklar, örgüt bünyesinde çalışmaya başladıklarında da kendisini hissettirmektedir. Sözkonusu örgütler içerisinde değerlendirilen üniversitelerin mevcut işlevlerini başarı ile gerçekleştirmeleri, farklı kuşak kategorisinde bulunan akademisyenlerin birbirlerini iyi anlayabilmeleri, yaşadıkları çatışmaların etkin biçimde yönetilmesi ile mümkündür.Bu çalışmada üniversitelerde görev yapan ve farklı kuşak kategorisinde bulunan akademisyenlerin hem kendi aralarında hem de diğer kuşaklarla çatışma yaşayıp yaşamadıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Eğer çatışmalar yaşanıyorsa sözkonusu çatışmaların ilişki, görev ve süreç çatışmalarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı da araştırılmıştır. Buna ilaveten kuşaklararası çatışmaların, kültürel boyutlardaki değişimlerle ilişkileri analiz edilmiştir. Araştırmada kültürel boyutları ölçen değişkenlerden belirsizlikten kaçınma, güç mesafesi, kolektivizm I, kolektivizm II, atılganlık, cinsiyet ayrımcılığı, geleceğe yönelik olma, performansa yönelik olma ve insani yaklaşım boyutlarındaki değişimler ile kuşaklararası çatışmaların ilişkisi araştırılmıştır.Veriler anket yöntemi ile web üzerinden, yüz yüze görüşme ve faks yoluyla toplanmış, kullanılabilir durumda olan 578 anket elde edilmiştir. Verilerin analizinde yapısal eşitlik modeli, tekyönlü varyans analizi, Tukey HSD testi, bağımsız çift örneklem t testi ve Ki-Kare analizlerinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; akademisyenlerin hem kendi kuşaklarıyla hem de kendilerinden büyük ya da küçük kuşaklarla nadiren çatışma yaşadıkları bulgusuna ulaşılmıştır. Kuşakların yaşadıkları çatışmaların ilişki, görev ve süreç çatışmaları ile ilişkili olduğu bulunmuş, en yoğun hissettikleri çatışma türünün görev çatışmaları olduğu ifade edilmiştir. Kültürel boyutlardan anlamlı bulunan Kolektivizm II, performans odaklılık, gelecek odaklılık ve insan ilişkileri boyutlarıyla, kuşaklararası çatışmaların ilişkisi ters yönlü, cinsiyet ayrımcılığı ve güç mesafesi boyutları ile kuşaklararası çatışmaların ilişkisi pozitif yönlü bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Social, economic, politic and technologic recoveries caused changes in present structures of the culture of the societies. Behaviors of the generations born in different periods of time has been differentiated due to respective facts and brought conflicts along with it. Conflicts experienced by generations in social structure also made itself evident during the generations? performances in organizations. Accomplishment of the present functions of universities which are evaluated among said organizations is possible by well comprehension of the academicians between themselves and affective management of presently experienced conflicts.Within this study, conflicts of the academicians partaking in different generation categories and functioning in universities has been tried to be determined whether or not they experienced conflicts between themselves or also with other generations. If conflicts were experienced, it is also examined that if said conflicts originated from relations, duties and processes. Additionally, relations of intergenerational conflicts with changes in cultural dimensions are analysed. In the survey; the relation between the avoidance of variables measuring the cultural dimensions and uncertainty, power distance, collectivism I, collectivism II, assertiveness, gender segregation, being orientation for future and performance, differentiations in humanistic approach and intergenerational conflicts are searched.Data are collected over the web sites by survey method, face to face meeting and via fax and 578 applicable interview results have been provided. The advantages of structural equation modeling, unidirectional variance analyses, Tukey HSD test, independent double sampling test and Chi-Square analyses are utilized. As a result of the analyses made; it is reached to a finding that the academicians rarely experienced conflicts both with their generation and older or younger generations. Dependency of the conflicts experienced by the generations are explored due to relations, assignment and process conflicts and most intense felt conflict type has been expressed as assignment conflict. Collectivism II, performance orientation, future orientation and relations of human affair dimensions and relation of intergenerational conflicts has been found in reverse direction where the relation of intergenerational conflicts with gender apartheid and power distance dimensions were in positive direction.