Avrupa Birliği ve Türkiye'de sağlık politikaları yönetimi ve reformlar
Health policy management and reforms in the European Union and Turkey
  1. Tez No: 320490
  2. Yazar: MELİKE YALÇIN GÜRSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA GÖRÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Health, Public Administration, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Sağlık Politikaları, Sağlıkta Dönüşüm Programı, European Union, Health Policies, Health Transformation Program
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Avrupa Birliği ve Türkiye'de Sağlık Politikaları Yönetimi ve ReformlarGünümüzün en önemli ekonomik güçlerden birisi olan Avrupa Birliği kuruluşundan bu yana çalışmalarına, sağlık ve sağlık politikaları alanlarını da kapsayacak biçimde devam etmektedir. Sağlık, ülkelerin adaylık, müzakere ve katılım süreci ile birlikte, doğrudan veya dolaylı olarak etkilendiği ve uyum sağlaması gereken alanlardan biridir.Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne, katılım müzakereleri Ekim 2005'te başlamıştır. Bu süreçte Türkiye'nin karşılaşabileceği sorunlardan biri de sağlık alanındaki mevzuat uyumu konusudur. Türkiye, Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı'nın sağlığı ilgilendiren başlıkları altında belirtilen taahhütler doğrultusunda uyum çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışma; Avrupa Birliğinin sağlıkla ilgili politikalarını inceleyerek, sağlık uyumu konusunda Türkiye'nin nerede olduğuna katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.Sağlık alanında AB'ye uyumda Türkiye, şimdiye kadar, ağırlıklı olarak mevzuat uyumuna yoğunlaşmıştır. Mevzuatın uygulanması noktasında çalışmalar iyi düzeydedir. Sağlıkla ilgili olan göstergeler AB üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında,“Türkiye'nin henüz kısa ve orta vadede AB'ye üye olmaya hazır olmadığı”tespiti yapılabilmektedir. Ancak son yıllarda sağlık alanında geçmiş yıllara oranla gözlenen iyileşmelere bakarak bu farklılığın kapanabileceği konusunda iyimser düşünmek olasıdır. AB üyesi ülkelerin sağlık alanındaki seviyesine erişme çalışmaları doğrultusunda; halkın sağlık durumunun düzeltilmesi, sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizliklerin azaltılması, hizmetlerin kalitesinin ve ulaşılabilirliğinin arttırılması ve koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla önem verilmesi sorunların aşılmasında önemli rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
Health Policy Management and Reforms in the European Union and TurkeyToday's one of most important economic power European Union (EU) continues to activities on health and health policies. Health is one of the area that countries need to adapt and directly or indirectly affected with the process of the candidate, negotiation and participation.Turkey began to accession negotiations in October 2005. One of the main problems for the accession period between EU and Turkey is the harmonization practices in the field of health. Turkey has launched the harmonization practices in line with the commitments stated under the chapters related to health in the Turkish National Programme for the Adoption of the Acquis. This study is done in order to make a contribution to the where Turkey is about harmony of health, examining the health-releated European policies.So far, Turkey mainly focused on legislative alignment to the EU harmonization in studies in the health field. Studies are good level at the implementation of the legislation. Health and health-related indicators in comparison with EU member states, it can be determinated that“Turkey is not ready to become a member of the EU in a short and medium term yet”. However, we can think optimistic by looking the difference in the observed improvements at the health field in recent years than in past years. The correction of the state of public health, reducing inequalities in access to health services, improving accessibility and quality of services and more emphasis on preventive health services in line with the level of access to health care in EU member states play an important role in overcoming the problems.