Kayserili Âşık Meydânî: Eserleri ve müziksel çözümlemeleri
Âşik Meydânî from Fayseri: Meydânî?s works and musical analysis of the works
  1. Tez No: 320515
  2. Yazar: KANDEMİR YİĞİT ALKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DEĞİRMENCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık, Âşıklık Geleneği, Âşık Meydânî, Kayseri, Minstrel, Minstrelsy Tradition, Âşık Meydânî, Kayseri
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Sözlü kültür, kültürümüz içerisinde önemli bir yere sahiptir. Bu kültürün önemli örneklerinden birisi de âşıklık geleneğidir. Bu geleneğin temsilcileri, on beşinci yüz yıla kadar ozan ismiyle anılmış, bu yüz yıldan itibaren İslamiyet'in Türk toplumunda iyice yaygınlaşmasıyla birlikte âşık adını almıştır. Âşıklar, içinde yaşadıkları toplumun duygu ve düşüncelerine tercüman olmuş, tarihe ışık tutmuş ve kültürümüzün günümüze kadar taşınmasında önemli bir yer edinmişlerdir. Bu bağlamda günümüzde Kayseri'de âşıklık geleneğinin temsilcilerinden olan Âşık Meydânî'nin eserleri ve bu gelenekle ilgili düşünceleri bizce önem taşımaktadır.Kayserili Âşık Meydânî'nin eserlerinin tespit edilerek, müziksel çözümlemelerinin yapılması amacıyla hazırlanan bu araştırmanın ilk aşamasında literatür taraması yapılarak âşıklık geleneği ve Kayseri'de aşıklık geleneğine ilişkin bilgiler toplanmıştır. Sonraki aşamada, Âşık Meydânî'nin ulaşılabilen eserleri mevcut kayıtlardan tespit edilerek notaya alınmıştır. Araştırmanın son aşamasında, notaya alınan eserlerin karar perdesi, usul, ses alanı, dizilerin isimlendirilmesi ve seyir özellikleri bakımından müziksel çözümlemeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Oral culture has an important place in our culture. One of the fundamental examples of oral culture is minstrelsy (aşıklık) tradition. Until the fifteenth century, the representatives of this tradition have been called in the name of bard (ozan), but since then with the spread of Islam in Turkish society, they have been recognized as minstrel. Minstrels have acted as spokesmen for the society?s thoughts and feelings, for this reason they have won an important seat for this culture. In this respect, the works of Âşık Meydânî who is from Kayseri and one of the representatives of minstrelsy tradition, and his thoughts on this tradition is important.In the first part of this thesis, which aims to find out the works of Âşık Meydânî and to make musicsal analysis of his works, information about minstrelsy tradition and minstrelsy tradition in kayseri was gathered through literature review. In the following part, the works of Âşık Meydânî which could be reached from the records were notated. Finally, The Works were analyzed to view from keynotes, rhythm, sound scope, names of tone and features of solfege perpective.