Yüksek derece seramik sırlarının tuz pişirim tekniğinde uygulaması
Applying high-degreed ceramic glazes in the salt firing technique
  1. Tez No: 320516
  2. Yazar: MUSTAFA KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. KAAN CANDURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek derece seramik sırları, Tuz pişirimi, Tuz sırı, High-degreed ceramic glazes, salt fire, salt glazes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı; yüksek derecede olgunlaşan seramik sırlarını tuz pişirim tekniğinde uygulamak, renk ve dokusal olarak sanatsal seramiklerde kullanılabilecek yeni sonuçlara ulaşmaktır.İlk bölümde, tezin konusu içerisinde yer alan yüksek dereceli seramik sırları 4 başlık altında incelenmiş ve özellikleri hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde, yüksek derece sırların uygulanmasında uygun olan yüksek derecelerde olgunlaşan seramik bünyeler yer almıştır. Bu bölüm ise ?Seramik Bünyelerinin Tanımı? başlığı altında ve 3 alt başlık şeklinde düzenlenmiştir.Üçüncü bölümde, ?Tuz Sırı ve Tuz Pişirimi? hakkında bilgi verilerek tuz pişirimlerinde yararlanılabilecek bazı seramik fırınları tanıtılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölüm, ?Tuz Sırları ve Tarihsel Gelişimi? başlığı ve 5 alt başlık şeklinde oluşturulmuştur.Dördüncü bölümde, tez kapsamında elektrikli fırınlarda yapılan yüksek dereceli sır uygulamaları ile aynı sırların tuz pişirimindeki sonuçları değerlendirilmiştir. ?Elektrikli Fırında ve Tuz Fırınında Uygulanan Denemeler ve Sonuçları? başlığı belirlenmiştir.Son bölüm olan ?İnsan ve Seramik? konusu altında 12 uygulama yer almıştır. Bu uygulamalar tez çalışmasının konusu olan yüksek dereceli seramik sırlarının tuz pişirim tekniğinde uygulanmasının sonuçlarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to use the ceramical glaze, in which heads up at the high degree, and to produce new ways related with colour and grain for the artistical ceramics.At the first part, high-degreed ceramical glazes are studied and the information about it, is given under the four headlines, which take place in the thesis topicAt the second part,it is mentioned about the ceramical clay that is used at the high degreed glazes. This part is arranged under three headlines which includes the definition of ceramical clays and their specifications.At the third part, it is given information about salt glazes and salt fire technique. Moreover this, several types of ceramical ovens are defined. The third part are lined as 5 headlines which are about salt glazes and about its diachronic history.At the forth part, it is evaluated the results of both the high-degreed ceramical glazes in the electrical ovens and the usage of same glazes in the technique of salt fire. It is determined under two headlines which are tests of Electirical ovens and the tests of salt fire ovens.At the last part, nine headlines are taken places under the topic of“Human and Ceramics”. These experiments indicates the results of high-degreed ceramic glazes which are done at the salt fire technique.