Denizel ortamdan bazı mikroalg ve siyanobakterilerin izolasyonu ve uygun kültür ortamının belirlenmesi
Isolating some microalgae and cyanobacteria from marine environment and determining optimum cultivation media and conditions for them
- Tez No: 320597
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM CONK DALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Mikroalg, Nitzschia thermalis, Pseudoanabaena sp, büyüme hızı, klarofil-a tayini, toplam yağ tayini, Microalgae, Nitzschia thermalis, Pseudoanabaena sp, growth rate, chlorophyll-a measurement, lipid measurement
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışmasında, İzmir Seferihisar ilçesindeki (Ürkmez ve Akarca bölgeleri) deniz suyundan izole edilen mikroalg türlerinin morfolojik ve moleküler tanılarının yapılması, alg biyokütlesine etki eden değişkenlerin ve bu değişkenlerin optimum değerlerinin belirlenmesi ve farklı koşullarda yetiştirilen alglerin toplam yağ içerikleri ile toplam klorafil-a miktarlarının araştırılması hedeflenmiştir.İzmir Seferihisar bölgesinden alınan örnekler seyreltme ve dökme plaka yöntemiyle izole edilmiştir. İzolatların morfolojik ve moleküler tanılarının ardından, Ürkmez bölgesi izolatının Nitzschia thermalis ve Akarca izolatının Pseudoanabaena sp. olduğu belirlenmiştir. Türler başlangıç olarak 250 ml'lik erlenlerde 10 günlük bir üretimin ardından Nitzschia thermalis için silis içeren ve silis içermeyen F/2 ortamlarında, Pseudoanabaena sp. için F/2 ve DS-BG-11 (ds:deniz suyu) ortamlarında, 600 ve 1200 lux olmak üzere 2 farklı ışık şiddeti ile 21°C ve 26°C olmak üzere 2 farklı sıcaklıkta, 1 L'lik şişelerde (1/9 oranında hücre/ortam) büyümeleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmada optimum yoğunluk ölçümleri alınmıştır. Hücreler santrifügasyonla hasat edilmiş, liyofilize hale getirilmiş ve daha sonra Bligh&Dyer metodu ile yağ ekstraksiyonu, Lambert-Beer kanununa göre klorofil-a tayini yapılmıştır.Nitzschia thermalis için büyüme hızının en fazla olduğu durum silis içeren F/2 ortamı, 26ºC ve 1200 lux'de (µ:0,130; d.t: 5,33), Pseudoanabaena sp. için ise DS-BG-11 ortamı, 21ºC ve 1200 lux'de bulunmuştur (µ:0,121; d.t: 5,73). Klarofil-a miktarının en fazla olduğu durum; Nitzschia thermalis için silis içeren F/2 ortamı, 26°C ve 600 lux ışık şiddetinde (4,325mg/gr), Pseudoanabaena sp. için DS-BG-11 ortamı, 26°C ve 600 lux ışık şiddetinde bulunmuştur ( 6,784 mg/gr). Yağ içeriğinin en fazla olduğu durum ise; Nitzschia thermalis için F/2 ortamı, 21°C ve 1200 lux ışık şiddetinde (%30,98), Pseudoanabaena sp. için ise F/2 ortamı, 21°C 600 lux ışık şiddeti bulunmuştur (%23,33).
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to identify the morphological and molecular properties of microalgae species isolated from the sea water of Izmir Seferihisar district (Urkmez and Akarca areas), to determine the important variables that affect the algal biomass and their optimum values and also to compare the amount of total lipids and chlorophyll a content of those grown under different conditions.Samples obtained from Izmir Seferihisar district were isolated according to the dilution and striking on agar plates methodology. After the morphological and molecular identifications of the isolates, one from Urkmez area was shown to be Nitzschia thermalis and the other from Akarca area was shown to be Pseudoanabaena sp.. The species were grown initially in 250 ml erlenmayers for 10 days. After this period, Nitzschia thermalis was cultivated in both types of F/2 media one of which contains silisium and the other doesn't. Pseudoanabaena sp. was cultivated in F/2 and DS-BG-11 media in 1 l of bottles (with a cell-to-medium ratio of 1/9). Both cultures (Nitzschia thermalis and Pseudoanabaena sp. cultures) were grown under two different light density and temperature conditions, namely, 600 and 1200 lux for light density and 21 and 26°C for temperature. In this study, optimum absorbance values were measured. After the cells were recovered with centrifugation and lyophilized, the lipids were extracted according to Bligh&Dyer methodology and the chlorophyll-a amounts were determined with the Lambert-Beer law.It was shown that for Nitzschia thermalis maximum growth rate was reached (µ:0,130; d.t: 5,33) in silisium containing F/2 medium and under the conditions of 1200 lux and 26°C and for Pseudoanabaena sp. it was reached (µ: 0,121; d.t: 5,73) in DS-BG-11 medium with the conditions of 1200 lux and 21°C. Amount of chlorophyll-a was at max (4,325mg/gr) for Nitzschia thermalis again in silisium containing F/2 and under the conditions of 600 lux and 26°C and it was at max (6,784 mg/gr) for Pseudoanabaena sp. in DS-BG-11 and with the conditions of 600 lux and 26°C.The optimum medium and cultivation conditions that makes the lipid contents maximum were F/2 medium with 1200 lux and 21°C for Nitzschia thermalis (%30,98) and F/2 medium with 600 lux and 21°C for Pseudoanabaena sp. (%23,33).