Kardiyovasküler cerrahide kullanılan yapay genişletilmiş politetrafloroetilen (ePTFE) malzemelere iyon implantasyonunun kazandırdığı bazı özelliklerinin araştırılması
Research on ion implanted cardiovascular surgery for artificial expanded polytetrafluoroethylene(ePTFE) materials that gained some properties
  1. Tez No: 320600
  2. Yazar: SENEM ÖNGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M.AHMET ÖZTARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: İyon implantasyonu, antibakteriyel, ePTFE yapay damar, temas açısı, Ion implantation, antibacterial, ePTFE artificial vessels, contact angle
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada yapay damar malzemesi olarak kullanılan ePTFE numunelerine metal+gaz hibrid iyon implantasyonu yapılarak antibakteriyel ve süperhidrofob özellikler kazandırılmıştır. Tezin amacı, kalp ve damar cerrahisinde kullanılan genişletilmiş politetrafloroetilen (ePTFE) yapay damarlarda oluşan sorunların (bakınız: syf 1-2) giderilmesi amacıyla iyon implantasyonu yapılan ePTFE numunelere kazandırılan bazı özellikleri incelemektir.Çalışma 4 bölümden oluşmaktadır: 1) ePTFE numune yüzeylerinin Ag+ ve Zn+O iyon implantasyonu ile modifiye edilmesi, 2) Modifiye edilmiş bu malzemelere antibakteriyel test yapılarak bakteri azalmasının incelenmesi, 3) Modifiye edilmiş malzemelerin temas açılarının ölçülmesi. 4) Modifiye edilmiş ePTFE yüzeylerin AFM ile yüzey pürüzlülüklerinin ölçülmesi.Sonuç olarak, Ag+ ve Zn+O ile gerçekleştirilen implantasyonlarda, temas açıları ölçüldüğünde süperhidrofob özellik sağlanmıştır. Antibakteriyel test sonuçlarında ise, S.aureus ve E.coli bakteriyle yapılan testlerde S.aureus bakterisinin azaldığı ancak E.coli bakterisinde çok fazla azalma olmadığı görülmüştür. İyon implantasyonu yapılmış numunelerde yüzey pürüzlülük değerlerinin belirgin olarak azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this work, ePTFE samples, which have been used as artificial vein materials, were metal+gas hybrid ion implanted to gain antibacterial and superhydrophobe properties. The purpose of the thesis was to study some properties of ion implanted expanded-polytetrafluoroethylene samples, which are used in cardiovascular surgery, with the purpose of eliminating the problems (please see p.1-2) occur in artificial blood veins.The work consists of 4 parts; 1) Surface modification of ePTFE samples by Ag+ and Zn + O ion implantation, 2) Study of the antibacterial properties of these ion implanted samples by antibacterial tests, 3) Contact angle measurements of ion implanted samples, 4) Measurements of surface roughness of ion implanted ePTFE surfaces by AFM.Experimental results showed that superhydrophobicity were obtained by ion implantation. Antibacterial tests showed that S.aureus bacteria were decreased where as E.coli bacteria were not greatly decreased after ion implantation. It was observed clearly that the roughness of ion implanted ePTFE surfaces decreased.