Androctonus crassicauda venomunda bulunan peptidlerin proteolitik aktivitesinin araştırılması ve antivenomun antiproteolitik etkisinin belirlenmesi
Investigation of the proteolytic activity of peptides from androctonus crassicauda and determination of antiproteolytic effect of antivenom
- Tez No: 320762
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİGEN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
- Anahtar Kelimeler: Androctonus crassicauda, akrep, venom, antivenom, proteolitik aktivite, Androctonus crassicauda, venom, antivenom, proteolitic activity, scorpion
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Androctonus crassicauda Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydolu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak bulunan Buthidae familyasına ait bir akrep türüdür. Androctonus crassicauda taş altlarında, harabeler, ev, ahır gibi insana yakın yerlerde yaşaması ile ülkemizde akrep zehirlenmelerine neden olan türler arasında ilk sırayı almaktadır. Bu çalışma Androctonus crassicauda akrebinde bulunan proteolitik enzimlerin araştırılması ve polivalent akrep antivenomunun, venomun proteolitik aktivitesine olan etkisinin araştırılması üzerine odaklanmıştır.Bu amaçla Androctonus crassicauda ham venomu yüksek performans sıvı kromatografisi kullanılarak bileşenlerine ayrılmıştır. Ham venoma ait fraksiyonların proteolitik aktiviteleri sodyum dodesil sülfat poliakrilamid jel elektroforezinde zimogram yöntemiyle belirlenmiştir. Proteolitik aktivite çalışmalarında substrat olarak jelatin ve kazein kullanılmıştır. Farklı dozlarda antivenomla karıştırılmış ham venomdan oluşan örnekler ile gerçekleştirilen elektroforez çalışmalarında antivenomun, ham venomda bulunan jelatinolitik etkili peptidlerin aktivitesini inhibe ettiği belirlenmiştir. Antivenomun ham venoma ait fraksiyonlarda ise jelatinolitik aktiviteyi kısmen etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Androctonus crassicauda is a scorpion species from the family Buthidae, which can be extensively found in the East and South East Regions of Anatolia. Because of the Androctonus crassicauda species share the same habitats with humans, such places as under stones, ruins, houses and barns, it has been placed to the top of the scorpion envenomation in our country. This study is focused on the investigation of the proteolytic activity of peptides from the venom of a scorpion Androctonus crassicauda and Androctonus crassicauda polivalent antivenom effects proteolytic activity of Androctonus crassicauda scorpion venom.To this end, crude venom compenents of Androctonus crassicauda seperated using High Performance Liquid Chromatography. Proteolytic activities of the fraction that belong to crude venom were identified with sodium dodeciyl sulphate polyacrylamide gel electroforesis zymogram methods. Different two substrate were used at the studies. The substrates are gelatin and casein. Studies carried out with the samples that mixed various doses of antivenom and also the samples belong to crude venom. And according to identified the peptides that have to gelatinolitic effect in venom were inhibited by antivenom. Antivenom partly impress to gelatinolytic activity on fractions belong to crude venom.