Eskişehir'de 1999 yılındaki depremlerde hasar alan, yıkılan ve ağır hasar alıp yıktırılan yapıların incelenmesi
Examining buildings in Eskişehir that are damaged, collapsed and destroyed due to severe damage by 1999 earthquakes
  1. Tez No: 320776
  2. Yazar: BEDİA ÇAVGA
  3. Danışmanlar: PROF. YUNUS ÖZÇELİKÖRS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Betonarme, Risk, Düzensizlikler, Earthquake, Reinforced Concrete, Risk, Irreqularities
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, 1999 Gölcük ve Düzce depremlerinde Eskişehir'de yıkılan ve hasar alıp yıktırılmasına karar verilen yapıların projeleri ve Fen Kurulu raporları incelenmiştir. Binalar depreme dayanıklı yapı tasarımında dikkat edilmesi gereken kriterler çerçevesinde incelenmiştir.Ülkemiz yapı stokunun büyük bir kısmının deprem ve diğer afetler karşısında yeterli emniyete sahip olmadığı gerçeğini her deprem sonrası çok sayıda can ve mal (yapı) kaybı yaşayınca hatırlamaktayız. Her deprem sonrası ?mevcut yapıların deprem güvenliğinin belirlenmesi? konusu ana gündem maddesi olmaktadır. Bu ihtiyaca cevap verecek hızlı değerlendirme yöntemlerinden biri olan ve halen geliştirilmeye devam eden RiskEnBeta programı kullanılarak yukarıda sözü edilen bütün yapılar değerlendirilmiştir.Ayrıca Tarhan, Kartal ve Varlık Apartmanlarının DY-2007'ye göre performans analizleri yapılmıştır. Performans analizi sonucu bu binaların hiç biri can güvenliği performans düzeyini sağlamamaktadır. RiskEnBeta puanlarının, performans analiz sonuçları ile uyum içinde olduğu görülmüştür.Çalışmanın sonucunda, mevcut yapıların RiskEnBeta gibi programlarla risk seviyelerinin belirlenebileceği bulgulanmıştır. Riskli yapılara, risk derecelerine göre güçlendirme yapılabilir ya da bu yapıların yıkımı gerçekleştirilebilir. Mevcut yapı stokunda belirlenen yapısal düzensizlikler ve kusurlar ortadan kaldırıldığında, deprem sonrasında meydana gelebilecek hasar en aza indirilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Within the context of this thesis, Science commission reports and the engineering designs of the buildings decided to be destroyed because of damage done by the 1999 Düzce and Gölcük earthquakes are researched. The buildings are analyzed within the scope of criterias in building design essentials.We tend to remember the fact that a big part of the buildings in our country are not that reliable in terms of strenght, right after the earthquakes and loss of life and property. After earthquakes the main agenda topic is turns back to determining reliability of the existing structures. Thus with the help of a computer application that responds to that need called RiskEnBeta, all the buildings mentioned above are evaluated.Moreover the buildings named Tarhan, Kartal and Valık, had been subjected to performance analysis tests according to National Earthquake Regulations 2007.As a result of those tests, none of the buildings could pass the performance tests. And it has been noted that the scores of the buildings that they gained from the application RiskEnBeta are in harmony with the ones which are gained from performance test.