Lineer olmayan fark denklem sistemlerinin kararlılık analizi
The stability analysis of nonlinear difference equation systems
- Tez No: 320832
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT GÜRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Fark denklem sistemi, Sınırlılık, Periyodiklik, Lokal asimptotikkararlılık, Global asimptotik kararlılık, Difference equation system, Boundedness, Periodicity, Local asymptotic stability, Global asymptotic stability
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Fark denklemleri, zamanı içeren değişkenlerin ölçülmesi ayrık olduğundan birçok doğal fenomenlerde karşımıza çıkar. Örneğin, bu denklemler biyoloji, fizik, kontrol denklemler ve elektrik denklemleri gibi birçok matematiksel modelde yer alabilir. Biz bu çalışmada yüksek mertebeden rasyonel fark denklem sistemlerini ele alıp bunların pozitif çözümlerinin davranışını inceledik. Bu çalışmanın birinci bölümünde, kullanılan temel tanım ve teoremler verildi. İkinci bölümde , tipinde bir matris olmak üzereşeklindeki sabit katsayılı lineer fark denklem sistemlerinin çözümleri ve çözümlerinin davranışı incelendi. Üçüncü bölümde bir pozitif sabit ve pozitif reel sayılar olmak üzere,şeklindeki lineer olmayan fark denklem sisteminin pozitif çözümlerinin davranışı incelendi [3]. Dördüncü bölümde ve pozitif reel sayılar olmak üzere,şeklindeki lineer olmayan fark denklem sisteminin pozitif çözümlerinin davranışı incelendi [4].
Özet (Çeviri)
Difference equations appear in natural phenomena because most measurements of timeevolving variables are discrete. These equations appear in important mathematical models for various fields, like biology, physics, the study of control systems and electricity. In this work, the system of high order rational difference equations is considered and investigated their behavior of positive solutions. In the first chapter of this thesis basic definitions and theorems used in the study are given. In the second chapter, we solved the system of linear difference equations with constant coefficientswhere is a matrix, and the behavior of these solutions are investigated. In the third chapter, the behavior of positive solutions of the system of nonlinear difference equationswhere is a positive constant and are positive real numbers, are examined [3]. In the fourth chapter, behavior of positive solutions of the system of nonlinear difference equationswhere and are positive real numbers, are examined [4].