Bambu-pamuk karışımlı örme kumaşların özelliklerinin incelenmesi
Invastigation of bamboo-cotton blended kknitted fabrics properties
  1. Tez No: 320845
  2. Yazar: GURBET ÇARKIT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GAZİ ÖRTLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bambu içerikli iplik, Boncuklanma, Aşınma, Termofizyolojik konfor, Yarn containing Bamboo, pilling, abrasion, thermophysiological comfort
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Rejenere selülozik bir lif olan bambunun tekstil sektöründeki kullanımı oldukça yenidir. Bambu lifi ile ilgili yapılan çalışmaların daha çok bambu lifinin antibakteriyel özelliği üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Bu çalışmada ise, Bambu-Pamuk karışımlı kumaşların fiziksel özellikleri ile termofizyolojik konfor özellikleri farklı hammadde ve örgü yapısına sahip kumaşlarla karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Bu çalışmada; öncelikle 70/30 Bambu-Pamuk karışımlı kumaşlar, % 100 Pamuk, % 100 Modal ve 50/50 Modal-Pamuk karışımlı kumaşlar ile fiziksel özellikler ve termofizyolojik konfor özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Bambu içeren kumaşların aşınma dayanımının % 100 pamuk kumaştan kötü, modal içerikli kumaşlardan daha iyi olduğu, boncuklanma dayanımının % 100 pamuk kumaştan daha iyi ancak modal içerikli kumaşlardan daha kötü olduğu bulunmuştur. Ayrıca bambu içeren kumaşların su buharı geçirgenliğinin modal içerikli kumaşlardan kötü, % 100 Pamuk içerikli kumaştan iyi olduğu, kılcallık ve drop özellikleri açısından ise bambu içeren kumaşların en iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Çalışmanın devamında, 70/30 Bambu-Pamuk karışımlı kumaşlar süprem, lacoste ve ribana örgü yapılarında üretilerek farklı örgü yapısının termofizyolojik konfor ve fiziksel özellikleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Yapılan test sonuçlarına göre, süprem kumaş aşınma dayanımı açısından en iyi değerlere sahip iken, lacoste kumaşın boncuklanma dayanımı açısından en iyi değerlere sahip olduğu görülmüştür. Patlama mukavemeti açısından incelendiğinde ise ribana kumaşın en iyi değerlere sahip olduğu görülmüştür. Kalınlık değerleri incelendiğinde ribana kumaşın en yüksek kalınlık değerine sahip olduğu görülmüştür. Kumaşların termofizyolojik konfor özelliklerinin belirlenmesi için uygulanan test sonuçları değerlendirildiğinde, lacoste kumaşın ribana kumaşa göre daha yüksek su buharı geçirgenlik değerlerine sahip olduğu gözlenmiştir. Lacoste kumaşın ribana kumaşa göre daha iyi ısıl direnç sonuçları verdiği görülmüştür. Kılcallık ve drop değerleri dikkate alındığında ise ribana kumaşın daha yüksek değerlere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Çalışmanın son bölümünde ise; farklı örgü yapılarında üretilen bambu içerikli kumaşlara farklı derişim ve sürelerde kostikleme işlemi uygulanarak, bu işlemin patlama mukavemeti ve boncuklanma dayanımı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Artan derişimle birlikte boncuklanma dayanımı yüksek ancak patlama mukavemeti düşük kumaşlar elde edilmiştir. Ayrıca çalışmanın bu bölümünde yapılan duyusal analiz anketi sonucunda derişim artışının tuşenin yumuşaklığını olumsuz etkilediği sonucu da ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Usage of bamboo fibers which is originated from cellulosic fiber, in textile market is relatively new. It has been seen that more of the studies about bamboo fibers are about the antibacterial properties of bamboo fibers. In this study, thermophysiological comfort and physical properties of bamboo-cotton blended fabrics were analyzed by comparing groups of different raw materials and different structures.Firstly, 70/30 bamboo/cotton blended fabrics, 100 % Cotton, 100 % Modal and 50/50 modal-cotton blended fabrics have been compared in terms of physical and thermophysiological comfort properties. It has been found that abrasion resistance of fabrics containing bamboo fibers is worse than 100 % cotton fabric, better than the fabrics containing modal fibers; pilling resistance of fabrics containing bamboo fibers is better than 100% Cotton fabric but , worse than fabrics containing modal fibers. Also water vapor permeability of fabrics containing bamboo fibers is worse than fabrics containing modal fibers, better than 100 % Cotton fabrics. Aspects of capillarity and drop, it has been seen that fabrics containing bamboo fibers is the best.Continuation of the study, 70/30 bamboo-cotton blended fabrics has been produced as single jersey, rib knit lacoste and affects of different knitting structure on the physical and thermophysiological comfort properties has been investigated. According to the test results, it has been seen that single jersey fabric has the best abrasion resistance values, lacoste fabric has the best pilling resistance values, rib knit fabric has the best bursting strength values. When the thickness values of fabrics are compared, it has been found that the rib knit fabric has the highest value. When the test results to determine the thermophysiological comfort properties of fabrics have been evaluated, it has been seen that lacoste fabric has higher water vapor permeability values than rib knit fabric. Lacoste has better thermal resistance than rib knit fabric. When the capillarity and drop values of fabrics are considered, rib knit fabric has higher values.In the last part of study, by applying causticize process with the different concentration and time to fabrics which were produced with different knitting structures, the influences of this process on the bursting strength and pilling resistance has been investigated. With increasing concentration, fabrics having high pilling resistance and low bursting strength has been obtained. Also, in this part of study, it has been revealed that increasing in the concentration affects the fabrics results of sensory analyze survey. According to the sensory analyze survey which is also made in the last part of the study, it has been revealed.