Binalarda dış cephe ve iç dekorasyon malzemesi olarak fibercement
Fibercement as exterior element on and interior decoration material in buildings
- Tez No: 320854
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fibercement, alucobond, siding, asbest, çimento, dış cephe, dekorasyon, Fibercement, alucobond, siding, asbestos, cement, exterior walls, decoration
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Sanayi devrimi ile ortaya çıkan alüminyum, cam, çelik v.b. daha birçok malzemenin mimarlık alanına girmesi ve mimarlarında binadan bağımsız cephe arayışları sonucunda yapının taşıyıcı unsurlarına bağlanan, bir nevi giydirilen adını da bu şekilde alan giydirme cephe kavramı ortaya çıkmıştır.20.yüzyıl'la birlikte Amerika ve daha sonra da Avrupa'da üretilmeye başlanan giydirme cephe kaplama elemanları mimarlara yapının dış cephelerinde istedikleri görünümü elde etme özgürlüğü sağlamaya başlamıştır.Siding, alucobond gibi benzer türlerinin de bulunmasının yanında o zamanlarda asbest içeren kaplama plakaları 1990'lı yıllarda asbest içeriğinin insan sağlığı üzerindeki aşırı zararlara neden olduğunun fark edilmesi üzerine tamamen yasaklanmasıyla bu konuda yeni arayışlara girilmiştir.İşte tam da bu esnada çimento esaslı tamamen doğal içerikli fibercement keşfolunmuş olup tüm bu çalışmalar doğrultusunda artık giydirme cephelerdeki vazgeçilmez yerini edinmeye başlamıştır. Hatta doğallığından ötürü ve yalıtım ürünleriyle müthiş düzeydeki uyumu, yanmazlığı, ses ve ısı yalıtımı konularındaki üstün özellikleri ile iç mekânlarda da kendisine kullanım alanı bulmuştur ve hatta dekorasyonda?İşte fibercement, bu tez ödevi çalışmasıyla da batılı ülkelerdeki vazgeçilmezliği ve potansiyelini ülkemizde de tanıtmak ve uygulama alanlarına taşınmak fırsatını bulacaktır. Ülkemizde henüz 2007 yılından bu yana üretimi uygulanmaya başlanmış olup öncesinde ithal edilen ürün olması sebebiyle tercih edilmesinin önünde setler çekili durumdaydı. Fakat yerli üretimine son 3-4 yıldır ancak geçilmiş olan bu yapı malzemesi aşırı talep doğrultusunda üretilmesi ve milyonlarca m2 uygulama alanı buluyor olmasına rağmen halen bilinirliliğini istenilen seviyelere taşıyamamıştır.Fibercement'in tanıtımı doğrultusunda hazırlanan bu tez ödevinde 1.kısımda genel olarak dış cephe kavramının tarihsel süreçteki gelişimine, 2. kısımda giydirme cephe olgusu ve detaylarına, 3.kısımda ise fibercement'in tanımlama, üretim aşamaları, üstün özelliklerine ve uygulama görsellerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Together with introduction of aluminium, glass, steel, etc. and various other materials, which were emerged out of the industrial revolution, into the field of architecture and also, as a result of pursuit of architectures for walls independent from the building, the curtain walling concept where walls are connected to load the bearing elements of the building, namely covers the building like a curtain and of which name comes from this system has been emerged.Architectures started to become free in achieving the appearance they wish at the exterior walls of the buildings with the siding elements for curtain wall systems, which were started to be produced in the United States at first and then also in Europe in the 20th century.Wall covering boards which were containing asbestos at that time besides other similar types such as siding, alucobond, were completely forbidden due to severe harm to human health due to asbestos content during 1990s, thus new pursuits were started in this field.In the midst of all this, fibercement consisted from completely natural ingredients and based on cement was discovered and started to take its irreplaceable place in the curtain wall systems in line with all these studies. Furthermore, due to its natural ingredients and extremely high harmony with insulation materials besides its fire retardant property as well as outstanding sound proofing and heat insulation properties, it has also found a place of use at indoor applications, even in the decoration field?So, with this thesis study, the fibercement will have the opportunity for introducing its irreplaceability and potential in the western countries also in our country and to be used in different application areas. Its production in our country was yet started to be put into application in 2007, and before that date, there were obstacles for its preference as it was an imported item. However, even though this construction material, which has been produced domestically since last 3-4 years, is produced based on the severe demand and finds an application area of millions of square meters, its recognition has not reached to the desired level.In the 1st chapter of this thesis study prepared for the purpose of introduction of fibercement, the historical development of exterior wall concept was covered while in the 2nd chapter, curtain walling phenomenon and its details, and in the 3rd chapter, definitions, production stages, outstanding properties and application visuals were included.