Ürgüp (Nevşehir)' ün atmosferik polenlerinin incelenmesi (ekim 2010- ekim 2011)
Ürgüp (Nevşehir) investigate atmosphere pollen (1 ekim 2010- 1 ekim 2011)
- Tez No: 320855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL SİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ürgüp, Nevşehir, Polen, Polen Takvimi, Burkard Tuzağı, Ürgüp, Nevşehir, Pollen, Pollen Calendar, Burkard trap
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada, Ürgüp (Nevşehir) atmosferinde bulunan polenler 1 Ekim 2010 tarihinden 1 Ekim 2011 tarihine kadar Burkard tuzağı ile toplanmıştır. Bu bir yıllık periyot içinde atmosferde bulunan polenlerin ait oldukları bitki taksonları tespit edilmiştir. Polenlerin Ürgüp (Nevşehir) atmosferindeki miktarları ve polinizasyon dönemleri belirlenmiştir. Araştırma yapılan dönem boyunca preparatlarda 37 taksona ait 22.813 polen/ m3 tespit edilmiştir. Poaceae, Pinaceae, Cupressaceae/ Taxaceae, Chenopodiaceae/ Amaranthaceae, Quercus L., Betula L. ve Asteraceae polenleri atmosferde dominant olarak bulunmuştur. Her taksonun bir m3 havadaki polen miktarlarının günlük, haftalık ve aylık değerleri çizelgeler halinde verilmiştir. Elde edilen verilerin meteorolojik faktörlerle olan bağlantısı araştırılmıştır. Bu veriler kullanılarak Ürgüp (Nevşehir)' e ait polen takvimi hazırlanmıştır.2012, 110 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this research, pollen grains of the Ürgüp (Nevşehir) atmosphere were collected using a Burkard trap from 1 October 2010 to 1 October 2011. Plant taxa of pollen grains were identified during one years period. Quantities and dispersal period of the pollens in the Ürgüp (Nevşehir) atmosphere were determined. A total of 22.813 pollen/m3 belonging 37 taxa were determined in this year. Pollen grains of Poaceae, Pinaceae, Cupressaceae/ Taxaceae, Chenopodiaceae/ Amaranthaceae, Quercus L., Betula L. ve Asteraceae were found as dominant pollen types in the Ürgüp (Nevşehir) atmosphere . Daily, weekly and montly quantities of pollen each taxon within the 1 m3 of the Ürgüp (Nevşehir) atmosphere were shown in tables. The relations of these data with meteorological parameters were investigated. The pollen calenders Ürgüp (Nevşehir) were perpared using the data.2012, 110 pages