Çeşit ve lokasyon farklılıklarının şeker pancarı (Beta vulgaris saccharifera L.)'nın verim ve kalite özelliklerine etkilerinin araştırılması
Researching the effects of differences in variety and location conditions on the yield and quality characteristics of sugar beet (Beta vulgaris saccharifera L.)
  1. Tez No: 320860
  2. Yazar: TOLGA TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker Pancarı, Çeşit, Lokasyon, Çevre, Kalite, Verim, Şeker Varlığı, Sugar Beet, Variety, Location, Environment, Quality, Yield, Sugar Content
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma 2011 yılında Bıyıkali Köyü, Tekirdağ, Turgutbey Köyü, Lüleburgaz, Kırklareli ve Osmaniye Köyü, Babaeski, Kırklareli lokasyonlarında, şeker pancarı yetiştiricilerini arazilerinde yürütülmüştür. Üç farklı şeker pancarı (Beta vulgaris saccharifera L.) çeşidinin üç ayrı lokasyonlardaki performanslarının verim ve kalite özelliklerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulan araştırmada; şeker varlığı oranı, kül oranı, kuru madde oranı, özsuyu safiyeti oranı, polar şeker, zararlı azot, briks, bitki sayısı, çatallanma, bitki başına yaprak ağırlığı, yapraklı pancar ağırlığı, pancar ağırlığı, yaprak verimi, pancar verimi, şeker verimi karakterleri incelenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; en yüksek digestion oranı %12.92 Turgutbey'de Evelina çeşidinde, en düşük %10.15 Bıyıkali'de Diamenta çeşidinde saptanmıştır. En yüksek kuru madde oranı %17.58 Turgutbey'de Evelina çeşidinde, en düşük %16.39 Bıyıkali'de Grinta çeşidinde saptanmıştır. En yüksek zararlı azot değeri %0.066 Osmaniye'de Diamenta çeşidinden ve en düşük zararlı azot değeri %0.060 Turgutbey ve Bıyıkali'de Evelina çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek pancar verimi 5.627.00 kg/da Turgutbey'de Grinta çeşidinde, en düşük Bıyıkali'de Evelina çeşidinde 4.546.11 kg/da gözlenmiştir. En yüksek şeker verimi 679.15 kg/da Turgutbey'de Evalina çeşidinde, en düşük Osmaniye'de Diamenta çeşidinde 476.48 kg/da bulunmuştur.Tek yıllık araştırma sonuçları, Bıyıkali, Turgutbey ve Osmaniye lokasyonları koşullarında şeker pancarı karakterleri bakımından lokasyon ve çeşit seçimi önemli olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research implemented in plans being made to study varietal and enviromental differences on the yield and quality characteristics of sugar beet (Beta vulgaris saccharifera L.), in three areas belong to sugar beet growers in Biyikali, Turgutbey, and Osmaniye in 2011.The study which presents the results obtained on three varieties which are Evelina, Diamenta and Grinta tested by using the randomized block design in three replications of plots at three locations for the following quality and yield characteristics; sugar content, ash, dry matter, purity of juice, polar, brix, total nitrogen rates; number of plants and forked roots, leaf mass per plant, root weight with leaf, root weight, leaf yield, beet and sugar yields.The results of this experiment in concise form; the higest digestion was obtained 12.92% from Evelina variety in Turgutbey and the lowest digestion was found out 10.15% from Diamenta in Bıyıkali. Evelina had the higest dry matter 17.58% in Turgutbey location while Grinta was the lowest 16.39% in Bıyıkali location. The highest alpha amino N rate was found out 0.066% from Diamenta variety in Osmaniye and the lowest rate was found out at the same rate 0.060% from Evelina both in Turgutbey and Bıyıkali. The highest beet yield was harvested 56.270 kg/ha from Grinta variety in Turgutbey and the lowest yield 45.461 kg/ha was harvested from Evelina in Bıyıkali. The higest sugar yield was derived from Evalina 6793.3 kg/ha in Turgutbey location and the lowest sugar yield was observed as 4763.2 kg/ha from Diamenta variety in Osmaniye location. Therefore deciding on location and variety combination in terms of major characteristics of sugar beet under the multi-environmental conditions was found significantly important.