Ayçiçeği silajlarında organik asit kullanımının fermantasyon gelişimi ve aerobik stabilite üzerine etkileri
The effect of organic acid usage of fermentation and aerobic stability sunflower silages
  1. Tez No: 320861
  2. Yazar: MURAT HIRA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. LEVENT ÖZDÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Zooloji, Agriculture, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Organik asit, silaj fermantasyonu, ayçiçeği hasılı, aerobik stabilite, Organic acid, silage fermantation, whole plant sunflower, aerobic stability
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu araştırma, organik asit kullanımının ayçiçeği silajlarında fermantasyon gelişimi ve aerobik stabiliteleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada katkı maddesi olarak Farmavet firmasından temin edilmiş olan SİLOFARM® LIQUID isimli formik asit temeline dayalı silaj katkısından yararlanılmıştır. Araştırma materyalleri kontrol ve organik asit uygulaması içeren grup olmak üzere dört deneme grubuna bölünmüştür. Firma önerileri doğrultusunda organik asit ilavesinden sonra, materyaller yalnızca gaz çıkışına olanak tanıyan 1.0 litrelik (Weck, Wher - Oftlingen, Germany) anaerobik kavanozlarda silolanmıştır. Her muameleye ait 3'er silo kabının Kullanıldığı çalışmada, silo kaplarının doldurulmasından sonra materyaller laboratuar koşullarında (30 ± 2 oC) depolanmıştır.Fermantasyonun 2, 4, 8 ve 60. günlerinde açılan örnekler üzerinden pH, kuru madde (KM), ham protein (HP), amonyağa bağlı nitrojen (NH3-N), suda çözünebilir karbonhidratlar (SÇK), laktik asit analizleri gerçekleştirilmiştir. Lactobacilli, maya ve küf sayımları için mikrobiyolojik analizlerin yapıldığı çalışmada, aerobik stabiliteye ilişkin özellikleri ana fermantasyon dönemi sonrası 5 günlük dönemde izlenmiştir.Sonuç olarak, ayçiçeğine ilave edilen formik asit silajlardaki laktik ve asetik asit içeriklerini düşürürken, proteolizi de önlemiştir. Ayrıca formik asit ayçiçeği silajlarında yüksek anti bakteriyel aktivite göstererek silajların 5 günlük aerobik dönem boyunca pH değerini, maya ve küf populasyonları ile CO2 üretimlerini düşürmüş ve aerobik stabilitelerini geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of current work was to extend the study of the effect on the ensiling fermentation aerobic stability with or without organic acid of whole plant sunflower silages. SİLOFARM® LIQUID of formic acid-based silage additive which will be produced by Farmavet firm was to be used in this investigation. Silage materials were divided in five trial groups for the control and organic acids treatments. After organic acid is applied silage materials were ensiled in 1.0 l anaerobic jars (Weck, Wher-Oftlingen, Germany) equipped with a lid that enabled gas release only. The jars were stored under the following temperature regimes: (30±2?C) Three jars per treatment from every temperature were sampled on days 2, 4, 8 and 60th days of fermentation and samples were analyzed to determine their pH, dry matter (DM), crude protein (CP), ammonia nitrogen (NH3-N), water soluble carbohydrates (WSC), lactic acid contents. Microbiological analyses were also enumeration of the lactobacilli, mould and yeast. Aerobic stability characteristics were monitored during 5 days after the main fermentation periods. As a result, formic acid that applied to sunflower decreased lactic and acetic acid concentrations and prevented proteolysis in the silages. However, formic acid showed a high antibacterial activity in sunflower. During the 5 days aerobic period, formic acid decreased pH values, yeast and moulds populations and production of CO2 and improved aerobic stability of sunflower silage.