Tekstil dış ticaretinde lojistik uygulamaları ve Türkiye'nin durumu: Trakya bölgesi örneği
Logistic application in foreign trade of tekstile and Turkey status Thrace region sample
- Tez No: 320867
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL RECEP ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil, Dış Ticaret, Lojistik, Trakya2012, 81 Sayfa, Textile, Foreign Trade, Logistic, Thrace2012, Pages 81
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Dünya tekstil ticaretinde büyük bir rekabet olmasına rağmen, Türkiye bölgesinde ve bölgesi dışında önemli bir tekstil ürünleri tedarikçisi konumundadır. Türkiye'nin en büyük avantajı lojistik ve esnekliktir. Türkiye'nin Avrupa'ya olan yakın coğrafi ve kültürel bağları kadar asıl transit geçişlerdeki yaşanan esneklik ve değişen lojistik anlayışı Türkiye'nin hala pazar da önemli bir öncü rol oynamasında etkili olmaktadır. Araştırmada Tekstil Dış Ticaretinde Lojistik uygulamaları çerçevesi içerisinde Tekstil firmaları ile Lojistik tedarikçileri arasındaki ilişkilere dayanan analizler yapılarak incelenmiştir.Bu çalışma da veriler araştırmacı tarafından geliştirilen bir ölçek yardımı ile elde edilmiştir. Tüm veriler betimsel ve yordamsal istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Tekstil firmalarından elde edilen veriler araştırma amacına uygun olarak bilgisayar ortamında çeşitli paket programlar yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırmada kullanılan anket formunda araştırma kapsamındaki firmaların demografik özelliklerine ilişkin sorular, işletmelerin lojistik faaliyetlerini kendi bünyelerinde mi yürüttükleri yoksa lojistik firması kullanma yoluna mı gittikleri, kullanmıyorsa nedenleri, lojistik firması kullandıklarında yaşadıkları sorunlar vb. sorular yer almıştır.Tekstil Dış Ticaretinde Lojistik Firması kullanan işletmelere uygulanan toplam 103 anket için genel bir kodlama planı yapılmıştır. Veriler de bu kodlama planına göre bilgisayara girilmiştir. Bazı araştırma verileri betimsel istatistik (% oranları) tekniğine, bazı veriler ise yordamsal istatistik tekniğine göre değerlendirilmiştir. Geliştirilmiş olan ölçek için konu ile ilgili yurt içinde ve yurt dışında yapılmış olan araştırmalar incelenerek madde havuzları hazırlanmıştır. Madde havuzundaki görüşlerden oluşan liste ölçme aracı taslağına dönüştürülmüştür. Geliştirilen ölçme aracı, bir takım bölümlerden veya alt-ölçeklerden oluşmaktadır.Tekstil Dış Ticaretin de Trakya Bölgesinin önemli bir coğrafyaya sahip olduğu ve Lojistik sektörünün dış ticaretteki rolü göz ardı edilemez boyutlarda olduğu görülmüş; buna istinaden Trakya bölgesinde uluslararası alanda faaliyet gösteren Tekstil İşletmelerinin lojistik faaliyetlerini uygulayış biçimleri kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır.Elde edilen bulgulara bakılarak işletmelerin lojistiğe bakış açısı hizmet alınan firmalarla ne tür sorunlarla karşılaşıldığı ve lojistik firmalarıyla kurulan ilişkilerin düzeyi vb. sorunlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Even though there has been a great competition in World textile trade, Turkey is an important textile product supplier both in its region and outside of its region. Turkey?s biggest advantages are logistic and flexibility. In addition to Turkey?s geographical and cultural bonds with Europe, flexibility and variable logistic perception in transit pass have been effective in Turkey?s still playing an important role in the market. In the study, analyses based on the relationship between Textile companies and Logistic suppliers have been made within the frame of logistic application in foreign trade of textile.In this study, data have been obtained with the help of scale which was developed by the researcher. All data have been analyzed by using descriptive and procedural statistics techniques. Data obtained from textile companies have been evaluated with the help of certain software in computer environment according to the objectives of research. In the questionnaire form which was used in the research, there were questions about the companies? demographic features, questions like whether the companies are conducting their own logistic facilities or they are using logistic company, the reasons if they are not using logistic company and the problems they have experienced when they used a logistic company.A general coding plan has been made for 103 questionaries? which have been conducted in business organizations which are using logistic company in foreign trade of textile. Data have been entered into the computer according to this coding plan. The research data have been evaluated according to both descriptive and procedural statistics. For the scale, both domestic and foreign studies have been researched and item pool has been drawn. The list based on the views of item pool has been transformed into scaling tool draft. The scaling tool is composed of divisions or sub-scales.It has been understood that Thrace region is an important area in foreign the trade of textile and logistic is playing a great role in foreign trade; accordingly, Textile firms? applications form of logistic facilities which are operating internationally in Thrace region has been comprehensively researched.By looking at the findings, issues such as perspective of business organizations to the logistic, what kind of problems they face with the companies supplying service and the level of relationship they establish with this companies have been examined.