Termoplastiklerin ekstrüzyonunda kalıp yüzey pürüzlülüğünün akış hızı ve basınç düşümüne etkisi
The effect of thermoplastic extrusion die surface roughness on pressure loss and flow velocity
- Tez No: 320866
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İBRAHİM SAVAŞ DALMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Mechanical Engineering, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Termoplastik ekstrüzyonu, Plastik ekstrüzyon kalıpları, Yüzey pürüzlülüğü parametreleri, Yüzey düzensizliği2012, 50 sayfa, Thermoplastic extrusion, Plastic extrusion dies, Surface roughness parameters, Surface instabilities.2012, 50 pages
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada termoplastik hammaddelerin ekstrüzyonunda kullanılan ekstrüder profil kalıplarının yüzey pürüzlülüğünün basınç, akış hızı ve enerji maliyeti ile ilgisi araştırılmıştır. Ekstrüder makinesine aynı geometride, farklı pürüzlülük değerlerine sahip dikdörtgen kesitli kalıplar bağlanarak deneysel çalışma yapılmış ve bir öngörü oluşturulmak istenmiştir. Yüzey pürüzlülük değerleri dışında kalan bütün parametreler sabit tutularak yüzey pürüzlülük değerinin etkisi gözlemlenmiştir.Ekstrüder profil (boru, levha, hortum, çubuk v.s) kalıplarının, akışkana temas eden yüzeylerinde ne kadarlık bir yüzey pürüzlülüğüne ihtiyacı olduğu, optimum değerin ne olması gerektiği irdelenen bu deneysel çalışma ile daha az enerji harcanarak, daha yüksek hızlarda profil üretmek için farklı kalıp yüzey pürüzlülük şartlarının üretime olan etkisi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, relation between the surface roughness of the extrusion dies, which are used in the extrusion of thermoplastic materials, and pressure, flow velocity and energy costs. An experimental study has been made with connection of dies which has rectangular cross section in same geometry but with different surface roughness to have a prediction in this aspect. The effect of surface roughness is observed with constant extrusion parameters except the surface roughness.It is examined that the amount of surface roughness of wetted surfaces of extrusion profile (pipe, plate, bar, etc) dies should have and it is tried to decide the optimum value of it. In this experimental study, it is tried to find the required working conditions to produce profiles with less energy consumption and faster production speed.