Stratejik insan kaynakları yönetimindeki aktörler ve ilişki biçimleri
Actors and relationships in stratecig human resource management forms
  1. Tez No: 320931
  2. Yazar: ERTAN CEM GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Post Modernizm, Strateji, Rol Davranışları, İnsan Kaynakları Aktörleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Postmodernism, Strategy, Role Behavior, Actors in the Human Resources, Human Resources Management
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
İnsan kaynakları adı altında oluşturulan yeni disiplin, çalışma ilişkilerinin tarihsel koşullara göre biçimlenmesinden etkilenen son süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Maddi koşulların ve politik süreçlerin sentezinden meydana gelen yönetsel ruh, uygulamada kendini hissettirmektedir. İnsanın çalışma gerekliliği, modernizmin ona sunduğu çalışma alanlarında giderilmektedir. Çalışanın yapması gerektiği işin niteliği artık sınır ötesine göre belirlenmektedir.Yönetsel koşullar, yerel kurallardan farklılaşmakta ve stratejik bir niteliğe bürünmektedir. İnsan kaynakları yönetiminde de çalışan seçimi, yönetimi, eğitimi, gelişimi gibi birçok konuda kriterler oluşturulurken belirlenmiş stratejilerden yararlanılmaktadır. Çağın gereklerine uygun stratejilerin çalışan davranışlarına etkisi, dönemin yönetsel trendini de yansıtmaktadır. Kurumlar böylece alanları ile ilgili gelişmeleri de oluşturdukları stratejilerle güncellemektedirler.Bu çalışmada, dönemlerin yönetim felsefelerinin yapısal özelliklerini ortaya koyarak süreç içerisinde insanın konumlandığı durumları, koşulları ve kuralların neler olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The new discipline created under the name of human resources, appears to be the last process affected by the formation of the labour relation in accordance with the historical conditions. The administrative soul consisting of the synthesis of material conditions and political processes is very visible in pratice. Working requirement of the people is eliminated in the working fields presented for them by the modernism. The characteristics of the work required to be done by the employee is determined in accordance with the cross-boundary.The administrative conditons have been differiantated and gained a strategical qualification. While forming the criters for a lot of subjects such as selection, management, education and development of the employees, specified strategies are used in the management of human resources. The impact of the strategies in comliance with the requirements of the time upon the behaviours of the employees also reflects the administrative trend of the time. So, the institutions update the developments related to their field by using the strategies formed by them.In this study, I have tried to present the states, conditions and the rules in which the humans are positioned within the process by presenting the structural features of the management philosophies of the periods.