Hasan Ali Yücel dönemi ve plastik sanatlar
Hasan Ali Yücel period and plastics arts
- Tez No: 320930
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BEKSAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sanat Tarihi, Education and Training, Art History
- Anahtar Kelimeler: Hasan Ali Yücel Dönemi, Plastik Sanatlar, Mimari, Resim, Heykel
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda önce, XIX. yüzyıl da Osmanlı İmparatorluğu'nun toplumsal ve siyasal alanda yaşadığı dönüşümler, sanatsal alandaki değişimlerinde itici gücünü oluşturur. Mimari ve resim alanındaki sanatsal ifade, üst düzey bürokrasinin estetik anlayışını yansıtır ve sanatın biçimsel dilini belirler. Sanatçılar tarafından ortaya konan bu sanatsal dil, Osmanlı'da alınan mirasla Cumhuriyet'in ilk yıllarında kendini gösterir.Cumhuriyet'in, çağdaş bir geleceğin yaratımı için ortaya koyduğu devrim ideolojisi ve bu ideolojiye bağlı köklü değişimler, sanat alanında biçimsel değişimleri de beraberinde getirir. Mimari, resim ve heykel bu değişim iradesine bağlı olarak yeni ideale bağlı estetik değerleri oluşturur. Mimarideki Uluslarası üslup, resim de kübizmden, dışavurumculuğa ve konstrüktivizme kadar farklı akımların benimsenmesi ve heykelin devrim ideolojisine bağlı olarak anıt heykel olarak simgeleştirilmesi, devrim ideolojisine paralel bir gelişim gösterir.Hasan Ali Yücel'in bakanlığı dönemi, mili sanat tartışmalarının yoğun yaşandığı ve sanatın bu tartışmalar etrafında yeniden şekillendiği bir dönemi kapsamaktadır. Mimarlık kültüründe milliyetçi söylem ile resim alanındaki devlet destekli Yurt Gezileri, Devlet Resim ve Heykel Sergileri gibi etkinlikler, halk ile sanatçı arasındaki kopukluğu giderme amacının yanı sıra, aynı kültürü paylaşan ulus devlet anlayışının da ifadesi olur.Hasan Ali Yücel Dönemi ve Plastik Sanatlar adlı tez çalışmamız, mimari, resim ve heykel sınırlandırılması getirilerek, modernleşme doğrultusundaki kültür politikaları ile birlikte sanatsal alanındaki bu değişimlerin hangi yönde bir çizgi izlediği ve dönemin koşulları içerisinde nasıl ele alındığını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Before the foundation of Republic of Turkey, social and political conversions in Ottoman Empire in the 19th are also driving force of changes in artistic field. Artistic expression in architectural and drawing field reflects senior bureaucracy?s sense of aesthetics and determines formal language of art. This artistic language, which is introduced by artists, shows itself in the first years of Republic with heritage which was taken from Ottoman Empire.Revolution ideology and radical changes related to this ideology, which were displayed by Republic as for future?s creation, bring with it formal changes in the field of art. Architecture, painting and sculpture try to compose its formal language with this edict. International style in architecture, adoption of the different currents from cubism to expressionism and to constructivism in painting and symbolizing sculpture as a memorial sculpture depending on the ideology of the revolution show a parallel development with the ideology of the revolutionHasan Ali Yücel?s ministry covers the period in which national art debates occur and art is acquired a re-shape around these debates. Nationalist discourse in architectural culture and activities like State Funded Country Trips and The State Painting and Sculpture Exhibitions in painting area solve the disconnection between the public and artist. Besides this, these activities also express understanding of nation-state sharing the same culture.Our thesis work, entitled Hasan Ali Yücel Period and Plastics Arts, having been brought limiting of architecture, painting and sculpture, covers in which direction changes in the field of artistic followed a line with cultural policies in the direction of modernization and how they were handled in the conditions of the period.Keys Word: Hasan Ali Yücel Period, Plastics Arts, Architecture, Painting, Sculpture