Devrim nedir? Devrim kavramına tarihsel bir bakış
What?s the revolution? Historical a perspective the concept of revolution
  1. Tez No: 321006
  2. Yazar: CİHAN KAYMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. BARAN DURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Philosophy, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İdeoloji, 11. Tez, Diyalektik, Devrim, İsyan, Ideology, 11 th Thesis, Dialectic, Revolution, Revolt
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, devrim kavramını tarihsel süreç, ideoloji ve insan bağlamında tartışmayı amaçlamıştır. Araştırmanın birinci bölümünde şu iddialar yer almıştır; devrim nicelik-nitelik arasında bir süreçtir ve kimi zaman niceliğin niteliğe üstün geldiği kimi zaman da niteliğin niceliğe üstün geldiği tarihsel bir olgudur. Ayrıca devrim stasis değil kinesis'tir. Bu iddialar bağlamında Sovyet Devrimi deneyimindeki Öncü Parti ve Profesyonel Devrimci gibi fenomenler Sosyalist Devrimi bir dünya devrimine ulaştıramamıştır. Çünkü nicelik-nitelik ilişkisinde Öncü Parti ve Profesyonel Devrimci fenomenleri devrimi dünya devriminden uzaklaştırmış, devrimin sürekliliğini durdurmuş ve sonuçta da devrim niceliğin niteliğe üstünlüğüyle sonuçlanmıştır. İdeoloji kavramını tarihsel süreç içerisinde açıklayan araştırmanın ikinci bölümünde Marx'ın Feuerbach'a karşı yazdığı 11. tez, tekrardan savunulmuş ve 11. teze ek olarak ?anlamlandırmak da değişim içerir? iddiasına yer verilmiştir. Ayrıca bu bölümde devrim, diyalektik yöntemle ilişkilendirilerek tartışılmıştır. Araştırmanın son bölümünde ise insan ve devrim ilişkisi üzerinde durulmuştur. Son bölümün temel iddiası; devrimin symbiyosis içerisinde metamofoz olduğudur; devrim ancak içinde barındırdığı isyan özelliği sayesinde devrim olarak nitelendirilebilir. Bu yüzden devrim sürekli bir arzu ifadesidir, sürekli bir başkaldırı olarak algılanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to discuss the concept of revolution in the context of historical process, ideology, and human. First part of the research claims; revolution is a process in between quality and quantity, and a historical fact that quality surpasses quantity or vice-versa. In addition, revolution is not static but kinesis. On the basis of these claims, Leading Party and Professional Revolutionary phenomena, those with Soviet experience, haven?t been able to carry the Soviet Revolution to a World revolution. Because, in a relation of quality and quantity; Leading Party and Professional Revolutionary have taken the revolution away from being a World revolution, and stopped the kinesis. As a result, quantity has become superior to quality. Second part of the research explains concept of ideology within historical process, and supports the 11th thesis of Marx, which was written opposed to Feuerbach, and adds ?Giving meaning contains change as well.? argument. In addition, revolution has been correlated with dialectic method. Last part of the research emphasis on relationship between human and revolution. Primary argument of the last part is that revolution is a metamorphosis within symbiosis. Therefore, revolution is a constant change, and it should be perceived as continuous rebellion.