Jack London'ın romanları üzerine bir inceleme
A research on Jack London's novels
- Tez No: 321005
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Amerikan edebiyatı, Amerikan realizmi, natüralizm, Jack London, roman, American literature, American realism, naturalism, Jack London, novel
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Çalışmamız, yirminci yüzyıl Amerikan edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Jack London'ın romanları ve romancı kimliğini merkeze almaktadır. Amerikan realizminin kurucularından sayılan yazar, ülkemizde de yetmiş yılı aşkın bir süredir geniş bir okur kitlesi tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Buna rağmen üniversitelerimizde, tüm dünyada ve ülkemizde böylesine yoğun bir ilgiye nail olan yazar hakkında akademik düzeyde herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Söz konusu eksikliği gidermek amacıyla yaptığımız çalışma bu niteliği itibariyle, Jack London'ı tüm yönleriyle ele alarak inceleyen ilk akademik araştırma mahiyetindedir.İki ana bölümden oluşan çalışmamızın birinci kısmını Jack London'ın hayatı ve edebi kişiliği teşkil etmektedir. İkinci bölümde ise romanlarını biçimsel ve tematik bakımdan ayrıntılı olarak çözümlemeye tabi tuttuğumuz yazarın ilgisini üzerinde yoğunlaştırdığı tem ve sorunları tespit ederek bu verileri sanatçının ideolojik ve estetik karşısındaki tavrıyla mukayese ettik. Bu suretle yazarın eserleri ile hayatı ve ideolojik kimliği arasındaki yakınlığı ortaya koyduk. Nitekim Jack London'ın eserlerini birinci ve ikinci devre olmak üzere iki başlık altında incelememizi gerekli kılan değişim, yazarın geçirdiği ideolojik dönüşüme paralel olarak izah edilebilir. Yazar özellikle Martin Eden, Demir Ökçe ve Uçurum İnsanları gibi distopik karakterli ikinci devre romanları vasıtasıyla kapitalizmin yıkıcı küresel etkileri, sınıf çatışması, yoksulluk, açlık ve adalet gibi sosyal temler üzerinde yoğunlaşmış, bu niteliği itibariyle içinde yaşadığı çağın ve toplumun genel eğilimlerine paralellik teşkil eden bir yazınsal anlayışı benimsemiştir. Bu durumun yazarın edebî şahsiyeti üzerindeki etkilerine ikinci bölümün ilgili kısmında değinerek, çalışmamız boyunca elde ettiğimiz muhtelif sonuç ve bulguları ?Sonuç?, bu süreçte kaynaklığına başvurduğumuz belli başlı eserleri ise ?Kaynakça? bölümünde ayrıntılı olarak ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
Our work is predicated on the novels of Jack London who is one of the most important novelists of the twentieth-century American literature. Jack London that regarded as one of the incorporators of American realism, is also followed with interest by a wide readership more than seventy years in our country. Despite this, there is no academic research about Jack London that deserved such an admiration in Turkey and all around the world at our universities. Our work that done with the purpose of resolving this lack, is the first research that construe Jack London with all aspects.The first section of our thesis that consist of two main chapters contains Jack London?s biography and his literary character. In the second section we have analyzed his novels in terms of formal and thematic. Furthermore we have identified the main topics and problems of his novels and compared these outputs to his ideological and aesthetical attitude. Thereby we have been setting forth the affinity between his novels and ideological attitude. He especially centred on the topics such as global ravages of capitalism, poverty, class conflict and famine through his novels Martin Eden, Iron Heel and The People of the Abyss and adopted a literary genre in parallel with the general propensities of his century and society. We have also referred the various effects of this situation on Jack London?s literary character in the concerned sections of the second chapter and put forth the main consequences and findings under the title ?Consequence?. Furthermore we have indicated the sources that we referred to during our work under the title ?References?.