Sabri Berkel'in Türk resim sanatı içindeki yeri ve önemi
The place and significance of Sabri Berkel in Turkish painting
- Tez No: 321008
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM DİNÇELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sabri Berkel, Soyut, Resim, Sanat, Sabri Berkel, Abstract, Painting, Art
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma Türk resminde önemli bir yere sahip olan Sabri Berkel'in hayatını, çalışmalarını ve bazı Türk-yabancı ressamlarla olan sanat ilişkilerini konu edinmiştir. Berkel, Türk resminde adını duyurmasına rağmen gizemli bir yaşam sürmüştür. Sanatçının bilinen birkaç eseri dışında kendi tarzını tam anlamı ile yansıttığı eserlerinin de ön plana çıkması sağlanmıştır.Sanatçıların hayatları incelenirken eğitim aldığı yerlerin özellikle belirtilmesi gerektiğinden; çalışmamız içerisinde de Berkel'in almış olduğu eğitim ve bu süreç içerisinde oluşturduğu çalışmalar üzerinde de durulmaktadır. Zira bu çalışmalar klasik anlamda çok değerli işler olmasına rağmen sanatçının ilk işleri kabul edildiğinden sanat tarihi içerisinde pek kabul gördüğü söylenemez.Araştırma süreci içerisinde Berkel sanatını gitgide geliştirdiği görülmüştür. Bu değişim aşamaları, sanatçının meraklı bir yapıya sahip olduğunun göstergesidir. Bunun yanı sıra zaman içerisinde sürekli değişen tarzı ile Berkel, farklı çalışmalar çıkarmıştır. Tecrübe ettiği her dönemde yaptığı eserlerine büyük titizlikle yaklaşan sanatçı hep mükemmeli aramaya yönelmiş, bu da eserlerinde estetiği her zaman ön planda tuttuğunun göstergesi olmuştur.Soyut çalışmaları ile kendini tam anlamı ile yansıttığı düşünüldüğünde; Türk resim sanatı içerisinde Sabri Berkel'in yeri daha da önemsenmelidir. İlk soyut çalışan ressamlarımız arasında olan sanatçının bizlere bıraktığı ve her sanatçıya ilham olabilecek olan eserler çalışmamızın belkemiğini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Place And Significance of Sabri Berkel in Turkish PaintingABSTRACTThis study examines the life and works of Sabri Berkel, an important Turkish painter, and his artistic relationship with certain Turkish and foreign painters. Although he was a prominent name in Turkish painting, Berkel led a mysterious life. This study examines both the well-known works of the artist, as well as lesser known works in which his style is most visible.As treatises on artists? lives are expected to detail their education, the education Berkel received and the works he created during this period will be an important point of emphasis in this study. These works, although very valuable in a classic sense, are the artist?s earlier pieces, and therefore not really well received or well reviewed by art historians of the time.This study observes that Berkel perfected his art over time. These stages of change indicate that the artist had a curious mind. In addition, his varying style resulted in works that are very different from one another. The artist approached all of his projects with utmost diligence, constantly pursued perfection, and gave priority to aesthetics in all his works.Sabri Berkel is among the earliest Turkish painters to create abstract pieces, and when we consider that his abstract works reflect his style the best, his significance in Turkish art becomes clearer. This study focuses on the legacy the painter left behind, which is still a great source of inspiration for all artists.