Ecrî Divanı (İnceleme-metin)
Ecrî Divanı (İnceleme-metin)
- Tez No: 321025
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜBERRA GÜRGENDERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ecrî, Klasik Şiir, metin, Ecrî, Classic poems, Classic Turkısh Literature
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Klasik şiirimizin en önemli malzemelerinden olan divanlara biz de bir katkıda bulunarak Ecrî Divanı'nı gün ışığına çıkarmaya çalıştık.Ecrî Divanı'nı Ankara Millî Kütüphane katologlarında gördük. Nüsha ( 06 Hk 609/1) numarada kayıtlıdır. Ancak yaptığımız araştırmalarda Ecrî Divanı'nın bir başka nüshasına ulaşamadık. Tezkirelerde ve diğer biyografik kaynaklarda Ecrî'nin adı geçmemektedir. Biz şairin divanından ve döneminde ilişki kurduğu diğer şairlerden yola çıkarak şairin hayatı hakkındaki bilgileri tespit etmeye çalıştık. Çalışmamızda kaynaklarda hakkında bilgi bulunmayan XVIII. yy. şairi Ecrî'nin hayatı ve divanını ortaya koymaya çalıştık.Eser üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde şairin hayatı divanından yola çıkılarak anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölüm ise Divanın incelendiği bölümdür. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise Divan metnini teşkil eden kaside, murabbalar, musammatlar ve gazeller transkripsiyonlu olarak sıraya konulmuştur. Bu nazım biçimleri divanda dağınık olarak bulunmaktadır. Biz bunları müretteb divan tertibine göre dizdik.
Özet (Çeviri)
We wanted to contribute to collected poems which are the most important materials of the Classic Poem and Tried to make ?Ecrî Divan? come to light.In our researches, we found Ecrî Divan?ı in the Ankara National Library. But we coldn?t get any other copy of it. Researching the collected poems of poet and (the) poets with whom he established relations, we tired to get informations about his life.This written work includes 3 parts. In the first part, setting off his collected poems, we talked about the life of poet. In the second part, we examined the collected poems. And in the third part, we translated the poems of Ecrî into alphabet of today.To introduce Ecrî Divan?ı, who has remained aside for years, to Classic Turkısh Literature, we make the first move.