The effect of the 5e model in writing on achievement and motivation
5e modelinin yazmada başarıya ve güdülenmeye etkisi
  1. Tez No: 321024
  2. Yazar: CAZİBE YİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHLİSE COŞGUN ÖGEYİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, 5E Modeli, yazmada güdülenme, Constructivism, the 5E Model, motivation in writing
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu çalışmanın amacı 5E Modeline dayalı yazma eğitiminin başarı ve güdülenme üzerindeki etkisini bulmaktır. Yarı deneysel eylem araştırması olan bu tez, 5E Modeli temelli yazma etkinliklerinin Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu hazırlık sınıflarındaki öğrencilerinin yazma becerilerindeki başarılarını geliştirmedeki mevcut etkisini araştırmaktadır. Çalışmanın katılımcıları 23, 23 ve 24 kişilik üç sınıftan oluşan toplam 70 öğrenciden oluşmuştur. Öğrencilerin bölümleri Trakya Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği ve İngilizce Mütercim Tercümanlık'tır. Çalışma, 2010?2011 eğitim-öğretim yılının güz yarıyılında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın uygulaması 10 hafta boyunca haftada iki saat gerçekleşmiştir. Öğrencilere uygulamadan önce, yazma becerisinde ne kadar başarılı olduklarını görebilmek için ön-test verilmiştir ve daha sonra yazma becerilerini ne kadar geliştirdiklerini belirlemek için aynı test uygulama sonunda son-test olarak verilmiştir. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre, 5E Modeli temelli yazma eğitiminin öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmede ve güdülenmelerini sağlamada olumlu etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the effect of writing instruction based on the 5E Model on achievement and motivation. This thesis, which is a quasi experimental action research, explores the probable effects of the 5E Model-based writing activities on promoting the achievement of students? writing skills in prep class students at Trakya University, School of Foreign Languages. The participants of the study consisted of totally 70 students in three classes of 23, 23 and 24. The departments of the students are English Language Teaching and Interpretation and Translation at Trakya University. The study was conducted in the fall term of the academic year of 2010-2011. The application of the study was carried out two hours a week for 10 weeks. The students were given a pre-test before the implementation in order to determine how successful they were in writing skill and then they were given the same test at the end of the study as a post-test in order to find out how much they could improve their writing skill. The results were statistically analyzed. According to the results, the 5E Model-based Writing Instruction had a positive effect on promoting writing skills of the students and fostering motivation in writing.