Ecrî Divanı'nın iktibaslar bakımından incelenmesi
Examination of the Divan of Ecrî in terms of quotations
- Tez No: 858872
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER GÜNAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ecrî, iktibas, caferilik, tasavvuf, tefsir, Ecrî, quotation, jafarism, sufism, tafsir
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, XVIII. yüzyıl divan şairi olan Ecrî'nin divanı, iktibaslar bakımından incelenmektedir. Çalışmada incelediğimiz divan, Ecrî'nin bilinen tek eseridir. Bu divan, şairin yalnızca uslubu ile ilgili kıymetli malumat ihtiva etmekle kalmaz, hayatı ve kişiliği hakkında da yegane kaynağı oluşturur. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mutasavvıf bir şair olan Ecrî'nin hem hayatında hem de şiirlerinde önemli bir yer tutan Caferilik, on iki imam ve Hazreti Ali muhabbeti, ve hurufilik gibi konular değerlendirildi. İkinci bölümde Ecrî Divanı'nda doğrudan Kur'ân-ı Kerîm'e yapılan göndermeler ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde Kur'ân-ı Kerîm'de geçen bazı kavramların, telmihen yapılan iktibaslar bağlamında kısa bir değerlendirmesi yapılmaktadır. Dördüncü ve son bölümde ise Ecrî'nin divanında geçen tüm lafzi iktibaslar tespit edilip şerh edilmektedir. Çalışmada takip edilen yöntem ise kısaca şöyledir: Ecrî'nin divanı tarandı, iktibas ihtiva eden beyitler tespit edildi, bu beyitler tasnif edildi, beyitlerin klasik meal ve tefsirler de gözönünde bulundurularak divan edebiyatı geleneği bağlamında şerhleri yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the divan of Ecrî, one of the eighteenth century divan poets, is analysed in terms of quotations from the Holy Qur'an. The divan analysed in this study is the only known work of Ecrî. This divan not only contains valuable information about the poet's style, but also constitutes the only source about her life and personality. The study consists of four chapters. In the first chapter, issues such as Jafarism, the love of the twelve imams and Hazrat Ali, and hurufism, which have an important place in both the life and poetry of Ecrî, a Sufi poet, were evaluated. The second chapter deals with the direct references to the Qur'ân al-Kerîm in Ecrî Divan. In the third chapter, a brief evaluation of some of the concepts mentioned in the Qur'ân al-kerîm is made in the context of the quotations made by way of allusion. In the fourth and final chapter, all verbal quotations in Ecrî's divan are identified and annotated. The method followed in the study is briefly as follows: Ecrî's entire divan was scanned, the couplets containing quotations were identified, these couplets were classified thematically or in terms of genre, and the couplets were annotated in the context of the tradition of divan literature, taking into account classical texts and commentaries.